POBUNA NA RATNOM BRODU! Portugalski moranari odbili naređenja, ruski brod prošao bez pratnje!
EPA

Od početka specijalne vojne operacije Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, portugalsko Ministarstvo odbrane je više puta brodove svoje Ratne mornarice poslalo da nadgledaju ruska ratna plovila na Atlantiku - sve dok 13 portugalskih mornara na brodu "Mondego" nije odbilo da učestvuje u misiji praćenja ruskih "kolega" u teritorijalnim vodama Portugala u blizini Madeire.

"Pobuna na 'Mondegu'", "Mornari odbijaju da nadgledaju ruski brod", "Optužbe za neposlušnost u mornarici", "Četiri narednika i devet redova nisu poslušali naređenja", neki su od naslova koji su se pojavili u medijima, dok posada "Mondege" tvrdi da je njihov patrolni brod bio nepodesan za misiju, jer je u lošem stanju.

Jednostavno, procenili su da je misija bila previše rizična.

"Nešto je moglo da pođe naopako zbog kvara na motoru i jednog od generatora struje. Imali smo ozbiljna tehnička ograničenja tokom noćnog nevremena koje je ugrožavalo bezbednost osoblja i materijala. To uključuje probleme sa poplavama, curenje nafte i rizik od požara", navela je posada.

Međutim, nadređeni smatraju da su mornari bili neposlušni, da su bili dužni da izvrše naređenje i da je incident narušio imidž portugalskih oružanih snaga u međunarodnoj zajednici.

Iz portugalske mornarice su saopštili da su mornari prekršili pravilo službe i da je pokrenuta istraga. Odbačeni su i argumenti posade uz obrazloženje da je stanje plovila bilo dobro. Istovremeno, istaknuto je da samo komanda Ratne mornarice može da utvrdi koji su brodovi pogodni za izvršavanje zadataka, a koji nisu, te da "posada mora biti u stanju da služi čak i u režimu kritičnog oštećenja broda, jer je to deo borbene obuke".

"Protiv njih će po završetku istrage biti primenjene odgovarajuće disciplinske mere i sankcije", navodi se u saopštenju mornarice.

Vojna udruženja, sa druge strane, razumeju odluku posade jer su se "pridržavali dužnosti da zaštite 'Mondego' i svoj život".

"Čamcu su potrebne razne popravke, kao i održavanje", navodi Paulo Amaral iz udruženja.

Izvori koji su tražili da ne budu identifikovani naglasili su da postoje "stalna smanjenja budžeta za održavanje" što je dovelo do "nedostatka operativnih plovila“ i "nepotrebnih rizika po posadu".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading