"AMERIKA ŽELI NUKLEARNI RAT!"
Foto: Printscreen/Youtube

Ruski ambasador u SAD optužio je senatora Lindzija Grema da pokušava da izazove "opasnu eskalaciju" između dve zemlje, nakon što je visoki poslanik pozvao Pentagon da puca na ruske borbene avione.

Upitan o Grehamovim komentarima u sredu, ambasador Anatolij Antonov je rekao da je senatorov poziv da se obara ruska letelica „daleko iznad zdravog razuma“ i rizikuje sveopšti rat između najvećih svetskih nuklearnih sila.

„Ovo nikako nije prvi pokušaj ozloglašenog poslanika da izazove opasnu eskalaciju u američko-ruskim odnosima. On je pre godinu dana pozvao naše građane da pokušaju atentat na predsednika Rusije“, rekao je on. „Da li senator Grejem zaista veruje da je direktan vojni sukob sa Rusijom u interesu birača koji su mu poverili svoje živote i sredstva za život?

 

Grejem se pojavio na Fok Njuz-u ranije u sredu kako bi razgovarao o nedavnom bliskom susretu ruskih borbenih aviona i američkog drona MK-9 Reaper u blizini Krima, pozivajući na oštar odgovor predsednika Džoa Bajdena nakon što je bespilotna letelica poslata u Crno more.

„Šta bi Ronald Regan sada uradio? Počeo bi da obara ruske avione, ako bi ugrožavali našu imovinu“, rekao je Grejem agenciji, misleći na američkog lidera koji je služio na vrhuncu hladnoratovske borbe sa Sovjetskim Savezom.

Dok su američki zvaničnici tvrdili da se jedan od ruskih aviona sudario sa dronom i izazvao njegovo rušenje, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da se bespilotno vozilo srušilo nakon zastoja i nikada nije došlo u kontakt sa drugom letelicom.

Antonov je dalje tvrdio da je Moskva „učinila sve što je bilo moguće da spreči ovu vrstu incidenata“, uključujući i informisanje međunarodne zajednice „na vreme o granicama privremenog režima vazdušnog prostora“ uspostavljenog u toj oblasti.

Dok je ambasador rekao da je „sramota za Pentagon da izgubi skupu opremu“, on je insistirao da „ne treba prozivati ruske pilote“, već američke političare, „koji podstiču početak apokaliptični sukob”.

Vašington je leteo bespilotnim letelicama i osmatračkim letelicama u blizini ruske granice na skoro konstantnoj osnovi tokom prošle godine, pružajući obaveštajne podatke – zajedno sa oružjem, municijom i novcem – ukrajinskoj vladi, iako ona insistira da nije strana u sukobu. Tačnu lokaciju ovonedeljnog susreta dronova nije potvrdila nijedna vlada, iako su ruske novinske kuće objavile da je poslednja lokacija Reapera bila oko 60 kilometara (37 milja) jugozapadno od krimske luke Sevastopolj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading