EVROPSKA UNIJA U ŽIVOM BLATU Orbanova borba za fondove otkrila šokantne podatke - bruje svi mediji!
Foto: EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL

Ne radi se samo o novcu.

Otkako je Brisel spustio slavinu za finansiranje EU do curenja, mađarski premijer Viktor Orban počeo je da sprovodi široke reforme kako bi ponovo otvorio slavinu za milijarde evra namenjenih Mađarskoj.

Neki zvaničnici kažu da je novac iz Evrope jedino pravo sredstvo za sprovođenje demokratskih normi — ali da li su takve reforme moguće pod sadašnjom vladom ostaje otvoreno pitanje.

 

Orban je stekao lojalnost mnogih poslovnih ljudi, političara iz malih gradova, televizijskih ličnosti, pa čak i muzičara na osnovu jednostavnog razloga da je podrška njemu dobar potez u karijeri.

Međutim, održavanje takvog sistema zahteva ogromna sredstva. I godinama su fondovi EU igrali ključnu ulogu u njegovom održavanju.

Ali sada je EU učinila pristup milijardama sredstava za oporavak od korona virusa uslovljenim dugom listom reformi, dok je suspendovala još milijarde u redovnim fondovima EU zbog zabrinutosti za vladavinu prava.

S druge strane, ako bi Brisel dozvolio Mađarskoj da pristupi milijardama fondova poreskih obveznika EU bez značajnih reformi, evropski zvaničnici bi ugrozili sopstveni kredibilitet i rizikovali političke posledice na izborima za Evropski parlament 2024. godine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je posebno pod pritiskom da zatvori slavinu.

„Mislim da ona ne može politički da pobedi“, rekao je nemački poslanik Zelenih Danijel Frojnd, glasni kritičar mađarske vlade, „a da nije kristalno jasno da se nešto promenilo“.

Neizvestan put ka pravim reformama

Zemlje članice EU odobrile su plan za grantove od 5,8 milijardi evra za Mađarsku u okviru plana bloka za oporavak od korona virusa prošlog decembra, uz upozorenje da Budimpešta treba da sprovede 27 reformskih ciljeva — uključujući jačanje nezavisnosti pravosuđa i uvođenje novih zaštitnih mehanizama za borbu protiv korupcije.

Sredstva za oporavak od korona virusa uključuju donekle hitan vremenski okvir, jer mu se mora pristupiti pre kraja 2023.

Istovremeno, blok je suspendovao 6,3 milijarde evra redovnih sredstava zbog kršenja vladavine prava za koje je EU utvrdila da ugrožavaju budžet bloka, uz razumevanje da bi novac mogao da teče ako Mađarska pokaže da je efikasno sprovela obećane reforme.

I dok stručnjaci vide kako su uvedeni neki novi propisi za poboljšanje transparentnosti i borbu protiv korupcije, njihov uticaj tek treba da se vidi — pri čemu se neke strukture čine inherentno manjkavim.

Drugi ključni preduslov je da Mađarska pojača ovlašćenja Nacionalnog saveta sudstva, tela sudija koje biraju sudije, koje pomaže u nadzoru sudova.

Zvaničnik EU potvrdio je da su u toku pregovori između Brisela i Budimpešte o sadržaju predloženih izmena u pravosuđu.

U Briselu, neki zvaničnici i političari se nadaju da će rukovodstvo Mađarske — s obzirom na ekonomske pritiske kod kuće i potrebu da se održi poverenje međunarodnog tržišta — dati prioritet stabilnosti i sprovesti reforme.

Proces se „ne odnosi samo na označavanje kvadratića“, rekao je nedavno novinarima komesar za budžet Johanes Han. „Mislim da sada postoji interes da se to pitanje reši“, dodao je on.

Mađarski zvaničnici su izrazili uverenje da Budimpešta na kraju može da pristupi fondovima.

Tibor Navračič, mađarski ministar zadužen za fondove EU, rekao je za POLITICO nakon prošlonedeljnih razgovora sa Komisijom da je „optimista da svaki problem možemo da rešavamo postepeno“.

Pitanje ljudskih prava

Ali kako reforme napreduju, moguće je da se pojavljuje još veće pitanje.

Kada je najavljivala sporazum o skoro 22 milijarde evra u fondovima za regionalni razvoj Mađarske u okviru budžeta bloka za period od 2021. do 2027. godine, Evropska komisija je tiho jasno stavila do znanja da deo novca zapravo neće biti dostupan sve dok Budimpešta ne bude u skladu sa Poveljom o osnovama EU. prava.

Pošto finansiranje ide na duži rok, ovo bi se moglo pokazati problematičnim za rukovodstvo zemlje.

Mađarski zvaničnici su već ukazali da bi ovo mogao biti korak predaleko.

„Postoje neke političke debate koje će ostati“, rekao je Balaz Orban, politički direktor premijera.

Osim bilo kakvog političkog sukoba, šira diskusija o dostupnosti Mađarske evropskom novcu nastavlja da izaziva debatu o egzistencijalnoj prirodi onoga sa čime se Orban suočava.

„EU zahteva značajno učešće civilnog društva, i to s pravom“, rekla je mađarska opoziciona poslanica u Evropskom parlamentu Katalin Čeh. „Problem je u tome što bi sprovođenje ovog zahteva bilo u suprotnosti sa celokupnom logikom Orbanovog režima“, rekla je ona.

„Do sada je Evropska komisija bila dovoljno popustljiva da im dozvoli da se izvuku zaobilaznim rešenjima i površnim promenama“, dodao je Čeh. "Ovaj put može biti drugačiji."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading