PRIPREME ZA INVAZIJU! Poluostrvo vrvi od vojske, svet na ivici novog rata!
Foto: AP/Ahn Young-joon (STF)

Južnokorejska i američka vojska započele su u ponedeljak svoje najveće zajedničke vojne vežbe u poslednjih nekoliko godina, pošto je Severna Koreja saopštila da je testirala krstareće rakete lansirane sa podmornica, u znak protesta, zbog vežbi koje smatra probom invazije.

Severna Koreja lansira u nedelju signal da će zemlja verovatno sprovesti provokativne aktivnosti testiranja oružja tokom američko-južnokorejskih vežbi koje će trajati 11 dana, objavio je "Asošiejted pres".

Prošle nedelje, severnokorejski lider Kim Džong Un naredio je svojim trupama da budu spremne da odbiju "bezumne poteze priprema za rat" svojih rivala.

Južnokorejsko-američke vežbe uključuju kompjutersku simulaciju pod nazivom Štit slobode 23 i nekoliko kombinovanih vežbi terenske obuke, koje su zajedno poznate kao Štit ratnika FTKS.

Vojska Južne Koreje i SAD saopštile su ranije da je kompjuterska simulacija osmišljena da ojača odbrambene i sposobnosti saveznika usred sve većih nuklearnih pretnji Severne Koreje i drugih promenljivih bezbednosnih okruženja.

U nedavnom saopštenju američke vojske navodi se da će terenske vežbe dodatno unaprediti "saradnju dve vojske kroz vazduh, kopno, more, svemir, sajber i specijalne operacije, kao i poboljšati taktike, tehnike i procedure".

Severna Koreja je u državnim medijima saopštila da je njeno lansiranje dve krstareće rakete sa podmornice u blizini njene istočne obale pokazalo njenu rešenost da odgovori neverovatnom moćnom snagom na intenziviranje vojnih manevara "američkih imperijalista i južnokorejskih marionetskih snaga".

Zvanična severnokorejska centralna novinska agencija nazvala je rakete strateškim oružjem i rekla da su njihova lansiranja potvrdila operativni stav zemlje "odvraćanja od nuklearnog rata". To implicira da Severna Koreja namerava da naoruža krstareće rakete nuklearnim bojevim glavama, piše Asošiejted pres.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading