OPŠTI HAOS ISPRED PARLAMENTA U GRUZIJI Policija ispalila vodene topove i suzavac, demonstranti uzvraćaju molotovljevim koktelima (FOTO)
Foto: Tanjug/Tajug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Hiljade demonstranata, od kojih su neki nosili gas maske i šlemove, opkolilo je u sredu uveče zgradu parlamenta u Tbilisiju, protestujući zbog zakona kojim bi se obuzdale nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva. Policija je upotrebila suzavac i vodene topove ​​u pokušaju da ih rastera.

U reprizi sukoba od utorka, demonstranti su upotrebili molotovljeve koktele i vatromet protiv policije, izazivajući snažan odgovor. Vlasti pokušavaju da deblokiraju zgradu parlamenta i odgurnu demonstrante, javljaju lokalni mediji.

Prenosi protesta uživo pokazuju demonstrante koji pokušavaju da probiju kapiju i uđu u zgradu parlamenta. Nekoliko prozora na zgradi je razbijeno. U jednom trenutku su se čuli pucnji.

Protesti su počeli nakon što je parlamentarna većina glasala za predlog zakona koji zahteva da se svaka organizacija koja dobije više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruje kao strani agent. Opozicioni političari osudili su predlog kao kopiranje ruskog zakona i tvrdeći da to na neki način ugrožava gruzijsku demokratiju i evroatlantske integracije.

Policija je u utorak uveče uspela da rastera nerede ispred parlamenta, uhapsivši više od 60 ljudi zbog nereda. Opozicija je u sredu postavila ultimatum tražeći njihovo oslobađanje i povlačenje zakona o stranim agentima.

Giorgi Vašadze, čija stranka ima tri mesta u skupštini od 150 poslanika, pozvao je demonstrante da „mirno i nenasilno” opkole parlament.

SAD su dale podršku demonstrantima, a ambasada u Tbilisiju osudila je usvajanje zakona kao „mračan dan za demokratiju“ u Gruziji. Stejt department je saopštio da bi Vašington mogao da uvede sankcije vladi zbog gušenja protesta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading