SNOVI KIJEVA SE RUŠE Stigle loše vesti o britanskim tenkovima
Foto: EPA/EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

„Nedostaci ovog tenka mogu da svedu njegovu stvarnu upotrebu na bojnom polju na najmanju moguću meru – posebno ako se sećate sa kakvom je pompom doneta odluka o snabdevanju i kako ga čekaju na liniji fronta“, navodi se u objavi.

U članku se navodi da prve isporuke britanskog glavnog borbenog tenka Ukrajini očekuju se sredinom aprila, ali je i dalje pod znakom pitanja njegova podobnost za potrebe Oružanih snaga .

Jedan od izazova Čalendžera 2, kako ističe magazin, jeste to što ovaj tenk, za razliku od savremenih zapadnih i ruskih kolega, još uvek koristi zastarel tip cevi. Ovo značajno smanjuje snagu i preciznost municije i ograničava kompatibilnost sa projektilima koje koriste zapadna borbena vozila kao što je Leopard 2, što može dovesti do toga da ona prilično brzo postane neupotrebljiva tokom bitke.


"Što se tiče zaštite, uprkos lepo oklopljenoj kupoli, trup Čalendžera 2 je običan čelični oklop bez kompozita ili dinamičke zaštite. Ovo ne ide dobro sa nedostatkom ploča za izbacivanje ili otvora za municiju otpornu na eksploziju: ispostavilo se da je jedan pogodak može dovesti do katastrofalne detonacije“, napominju autori.

Pored toga, tenk nema ni jednu visokoeksplozivnu granatu koja se koristi protiv pešadije, opremljen je zastarelim termovizirima i pretežak je za održavanje, tako da je malo verovatno da će Čalendžera 2 zaista moći da pomogne ukrajinskoj vojsci protiv ruskih trupa.

PREVIRANJA U UKRAJINI Zelenski smenio desnu rusku šefa Službe bezbednosti!

Ranije je Militari voč izvestio o problemima nemačkog tenka Leopard 1, koji će stvoriti dodatne poteškoće za Oružane snage Ukrajine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading