"MOŽDA SAM BEO, ALI NISAM GLUP!" Tajac u Beloj kući! Cela Amerika u neverici zbog Bajdenove izjave!
Foto: AP/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden dao je čudnu procenu svoje inteligencije na događaju u Beloj kući u čast Afroamerikanaca poručivši da možda jeste beo ali nije glup.

"Možda sam belac, ali nisam glup. Znam gde je snaga... Mislite da se šalim. Naučio sam davno o Božanskoj devetorici", rekao je Bajden na događaju povodom završetka Meseca crnačke istorije.

Bajden je i ranije bio kritikovan zbog svojih neistinitih izjava, od tvrdnji 2022. da je uhapšen na protestu za građanska prava preko priče o poseti južnoafričkom disidentu Nelsonu Mandeli.

Inače, "Božanska devetka" je nadimak koji je dat društvu osnovanom 1930. godine koje predstavlja bratstva i sestrinstva na crnačkim koledžima i univerzitetima (HBCU). Tokom predsedničke kampanje 2020, Bajden je tvrdio da je "počeo iz HBCU-a u Delaveru".

Mnogi su to shvatili kao tvrdnju da je pohađao afroameričku školu, što nije talno. Mediji su potom "iskopali" njegov govor iz 2016. u kojem je Bajden rekao da je govorio u državi Delaver kada je prvi put ušao u politiku, prikupljajući sredstva u kampusu HBCU, pre nego što je postao senator iz Delavera 1972.

U svom "beo sam ali nisam glup" obraćanju, Bajden se zahvalio kongresmenu Džejmsu Klajburnu, demokrati iz Južne Karoline, što ga je podržao na stranačkim izborima 2020. i omogučio mu predsedničku kandidaturu.

Američki mediji tada su preneli da je Klajburnova "cena" za pomoć bila da Bajden nominuje Afroamerikanku za svoju potpredsednicu i za Vrhovni sud SAD – što je i učinio, prvo sa Kamalom Haris, a zatim sa Ketandži Braun-Džekson.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading