ŠOK IZJAVA BLINKENA "Amerikanci ne vole kada velika zemlja ugrožava drugu"
Foto: EPA/Foto: EPA/JIM LO SCALZO

- Mislim da većina Amerikanaca instinktivno ne voli kada velika zemlja ugrožavaju drugu. Oni jednostavno osećaju da je to pogrešno i žele da urade nešto povodom toga, rekao je on u intervjuu za Si-Bi-Es.

O samom Blinkenu se zna da se zalagao za američku invaziju na Irak i Libiju, a takođe je podržavao ideju svrgavanja sirijskog predsednika Bašara el Asada.

U intervjuu, koji je bio tempiran da se poklopi sa godišnjicom ruske specijalne operacije u Ukrajini, državni sekretar je mislio na Rusku Federaciju.

- Države sveta su se dogovorile oko nekih osnovnih pravila, nekih osnovnih principa, kao što je ovaj: zemlja ne može da napadne svog suseda, ne može da pokuša da otme njihovu zemlju silom, ne može da pokuša da je izbriše sa mape, ne može da ih ugrožava. Upravo to radi Rusija. Njena agresija na Ukrajinu nije samo agresija na narod Ukrajine, to je agresija na principe koji su u osnovi održavanja mira i stabilnosti, rekao je Blinken.

- Ako se ovo ne zaustavi, otvoriće se Pandorina kutija, agresori će iskakati odasvud, živećemo u svetu sukoba, upozorio je on.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane režima u Kijevu osam godina“.

On je napomenuo da je specijalna operacija iznuđena mera, Rusiji „nije ostavljena nikakva šansa da uradi drugačije, stvoreni su bezbednosni rizici tako da je bilo nemoguće reagovati drugim sredstvima“.

Prema njegovim rečima, Rusija već 30 godina pokušava da se dogovori sa NATO o principima bezbednosti u Evropi, ali se kao odgovor suočila ili sa ciničnom obmanom i lažima, ili sa pokušajima pritiska i ucena, dok je alijansa, uprkos protestima Moskve, stalno se širi i približava granicama Ruske Federacije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Gadljivko

25.02.2023 00:48

Hahaha.... i mi se zgadimo, cim neko spomene USA! :-P