ORBAN: Rusija ne može da pobedi u Ukrajini, ali može da pokrene nuklearni rat
Foto: EPA/EPA

Prema njegovim rečima, posledice sankcija EU Rusiji počele su da slabe evropsku ekonomiju, ali nisu pogodile SAD koje su „bogate jeftinim gasom“. Orban, kojeg citira "Mađar Nemzet", rekao je da je tokom sukoba Evropa izgubila nezavisnost i da je njena ekonomska i vojna snaga počela da slabi jer "niko nije vodio računa" da obnovi rezerve evropske vojske.

Viktor Orban je precizirao da je mađarska vlada razgovarala o odnosu Mađarske prema ukrajinskom sukobu.

Kao rezultat razgovora, Vlada je odlučila da se rukovodi isključivo interesima sopstvene bezbednosti. „Nećemo snabdevati oružjem, nećemo se pridružiti nijednoj vojnoj koaliciji“, objasnio je on.

Prema rečima Orbana, u sukobu u Ukrajini „neće biti pobednika”. "Rusija ne može da pobedi jer ceo zapadni svet podržava Ukrajinu. Ali Rusija je nuklearna sila, a nuklearna sila ne može da bude zabačena u ćošak jer može da počne nuklearni rat", zaključio je premijer.

Mađarska zauzima neutralan stav po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba. Prošlog leta je na nekoliko nedelja blokirala usvajanje embarga na rusku naftu u Evropskoj uniji.

Zemlja je uspela da obezbedi izuzeće za sebe i kupovaće rusku naftu do 2024. Ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto takođe je pozvao Zapad da zadrži otvorene komunikacione kanale sa Rusijom.

On je naveo da su sankcije Rusiji „propale jer se vojna dejstva u Ukrajini nastavljaju i ekonomska situacija u Evropi se pogoršava“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading