PESKOV NAJAVIO NOVU SPOLJNU POLITIKU Evo šta znači ukidanje sporazuma
EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Ruski predsednik Vladimir Putin je u poruci Saveznoj skupštini najavio suspenziju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START) i dao mnoge druge važne izjave. Pres-sekretar šefa države Dmitrij Peskov, govorio je u intervjuu za TASS o proceduri za suspendovanje Ugovora START i o izgledima za rusko-američke kontakte, a odgovorio je i na druga aktuelna pitanja.

Na pitanje novinara od kog trenutka Ruska Federacija obustavlja učešće u Ugovoru START on je odgvorio: "Na osnovu činjenice da je ovaj sporazum svojevremeno ratifikovao ruski parlament, biće potrebno odobrenje u parlamentu. To nije povlačenje, to je suspenzija. Predsednik je posebno naglasio da je reč o suspenziji, ali da to ipak treba da se formalizuje na ovaj način preko parlamenta."

Da li je Moskva unapred upozorila Vašington da će takvu najavu dati Putin? Peskov je kratko odogovorio: "Ne."

Na temu planova budućih razgovora sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom Peskov je odogovrio negativno. "Ne, vi i ja smo čuli prvu reakciju na ovu odluku gospodina generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, prvu reakciju gospodina državnog sekretara SAD Entonija Blinkena. Kontakti još nisu planirani", rekao je on.

PESKOV NAJAVIO NOVU SPOLJNU POLITIKU Evo šta znači ukidanje sporazuma

EPA

 

Novinar je pitao da li "vruća linija između Kremlja i Bele kuće", nastala posle karipske krize, nastavlja da funkcioniše? Da li ga lideri mogu koristiti u bilo kom trenutku?

Peskov je odogovorio: "Naravno, mogu da ga koriste ako žele. Ali nije bilo takvih situacija. U narednim danima se može očekivati novi koncept spoljne politike."

U  poruci predsednika Putina je pomenuta i tema o sporazumima iz Minska. U svetlu nedavnih izjava bivše kancelarke Nemačke Angele Merkel, i bivšeg predsednika Francuske Fransoa Olanda i bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, da li je Kremlj takođe spreman da širom otvori zavesu o tome kako su se ti pregovori odvijali u Minsk? Možda objaviti, skinuti tajnost sa transkripta – ko je šta rekao, šta je rekla Merkelova, šta je rekao Oland?

"Mi to skoro nikada ne radimo, a nećemo ni sada. Tada niko nije otkrio detalje. Merkelova, Oland i Porošenko su jednostavno rekli da ove dokumente ne shvataju ozbiljno i da su ti dokumenti paravan da se Ukrajina na pravi način pripremi za rat. To je sve. Nasuprot tome, predsednik Putin je mnogo uradio i uložio mnogo napora da primeni ove sporazume i primora ukrajinsku stranu da ispuni svoje obaveze. Ali, nažalost, sada već shvatamo da je to u to vreme bilo nemoguće", rekao je Peskov na ovu temu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading