HAOS NA NEMAČKIM AERODROMIMA Oko 300.000 putnika u problemu
Foto: EPA/EPA

Prema procenama aerodromskog udruženja ADV, gotovo 300.000 putnika biće pogođeno otkazivanjem letova ovog petka jer je sindikat Verdi najavio celodnevni štrajk na sedam nemačkih aerodroma.

Aerodromi u Frankfurtu, Minhenu, Štutgartu i Hamburgu objavili su da će celi petak obustaviti redovne putničke linije. Novi štrajk sigurno će izazvati mnoge probleme putnicima zbog otkazivanja letova.

Traže 500 evra veće plate

U pregovorima Verdi i Udruženje državnih službenika DBB traže 10,5 odsto veće plate, odnosno najmanje 500 evra više za oko 2,5 miliona zaposlenih u državnom i lokalnom javnom sektoru.

Trajanje predloženog novog kolektivnog ugovora je dvanaest meseci. Poslodavci su odbijali zahteve sindikata.

Drugi krug pregovora zakazan je za 22. i 23. februar u Potsdamu. Ponuda od poslodavca još nije stigla, prenosi Nemačka novinska agecija.

Iz udruženja nemačkih aerodroma saopštili su kako će oko 295.000 putnika biti pogođeno otkazivanjem oko 2.340 letova na aerodromima u Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hannoveru, Minhenu i Štutgartu.

Verdi je pozvao zaposlene na štrajk u isto vreme kako bi povećali pritisak na vođstvo aerodroma kako bi pristali na njihove predloge.

"Štrajkovi nemaju nikakve veze sa štrajkovima upozorenja", rekao je predsednik industrijskog udruženja BDL i šef aerodroma Minhen Džost Lamers. "Verdi ovde potpuno prekoračava granicu i sprovodi sukob tarifa na leđima putnika", prenosi DPA.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading