"U UKRAJINI SE VODI RAT ISCRPLJIVANJA" Stoltenberg bacio oko na novi plen, NATO se šunja oko Balkana!
EPA

On je ocenio da je sukob u Ukrajini postao ''rat iscrpljivanja'', prenosi Rojters.
Alijansa je saopštila da zemlje NATO-a povećavaju proizvodnju artiljerijske municije pošto Ukrajina troši granate mnogo brže nego što Zapad može da ih napravi, i obećala da će Kijevu isporučiti najmanje 48 tenkova Leopard 2.

''Stvari se dešavaju, ali moramo da nastavimo, i moramo da pojačamo proizvodnju vojne opreme još više, jer postoji velika potreba da se Ukrajini obezbedi municija. Ključno je da osposobimo Ukrajinu da povrati teritoriju i pokrene ofanzivu'', rekao je Stoltenberg nakon sastanka sa ministrima odbrane članica NATO-a u Briselu, prenosi agencija.

On je dodao da zemlje članice treba da se obavežu da će potrošiti najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na odbranu, i da nove obaveze Alijanse prema Ukrajini uključuju teško naoružanje i vojnu obuku.

Stoltenberg je naveo da članice moraju da povećaju proizvodnju 155-milimetarske opštine, kao i da Alijansa treba da koordinira unapređenja zaštite kritičnih podmorskih infrastruktura.

On se u obrazloženju te odluke pozvao na sabotažu gasovoda Severni tok iz septembra prošle godine.

Komentarišući kandidaturu Finske i Švedske, on je rekao da je na Turskoj da odluči da li će ratifikovati obe ili jednu prijavu za članstvo u NATO-u, ali da je potrebno da i Finska i Švedska što pre postanu članice.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading