UPRKOS PRITISCIMA ŠOLC OKLEVA Nemačka će pažljivo odmeriti svaki korak u vezi sa slanjem oružja Ukrajini
EPA/OMER MESSINGER

Nemačka će nastaviti da pažljivo odmerava svaki korak i konsultuje se sa svojim saveznicima o daljim isporukama oružja Ukrajini, rekao je danas kancelar Olaf Šolc.

On je to izjavio u momentu dok se suočava sa sve većim pritiskom da odobri slanje borbenih tenkova nemačke proizvodnje za Kijev, preneo je AP.

Napominje se da je Nemačka pružila Ukrajini značajnu vojnu pomoć otkako je ova zemlja počela rat s Rusijom, uključujući haubice, samohodne protivvazdušne topove "gepard" i prvi od četiri raketna sistema "zemlja-vazduh" IRIS-T.

Prošle nedelje Nemačka je najavila da će poslati 40 oklopnih transportera "marder", što je došlo uporedo sa sličnim potezima SAD i Francuske, kao i bateriju raketa protivvazdušne odbrane "patriot".

Međutim, pojedini kritičari unutar nemačke vladajuće koalicije, dugo su se žalili na Šolcovo uočeno oklevanje da preduzme sledeći korak kada je reč o isporuci oružja.

Šolc je bio oprezan prema takvim pritiscima, insistirajući da Nemačka neće ići sama sa takvim isporukama i ukazujući na potrebu da se osigura da NATO ne postane strana u ratu sa Rusijom. Odluka o oklopnim transporterima "marder" obradovala je domaće zagovornike snabdevanja težih borbenih tenkova "leopard 2", koji su obećali da će nastaviti da insistiraju na tome. Dodaje se da postoji i pritisak iz inostranstva: poljski predsednik je u sredu naveo da njegova zemlja želi da pošalje 14 tenkova "leopard 2" u Ukrajinu, ali bi taj potez bio moguć samo kao deo u sveobuhvatnijoj međunarodnoj koaliciji tenkovske pomoći.

Varšavi bi takođe bila potrebna dozvola Nemačke da pošalje vozila nemačke proizvodnje.

Nemački vicekancelar Robert Habek, koji nije član Šolcove stranke, u četvrtak je rekao da njihova zemlja "ne bi trebalo da stoji na putu ako druge zemlje donesu odluke da podrže Ukrajinu".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading