MISTERIOZNI TERET RUSKOG KARGO-BRODA Šta se desilo pod okriljem mraka u bazi Sajmonstaun?
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Šta je, zapravo, pod okriljem mraka pretovareno u najvećoj južnoafričkoj vojnopomorskoj bazi Sajmonstaun.

Tajanstveno sidrenje ruskog kargo-broda „Ledi R” (pod sankcijama SAD i EU) početkom decembra u Sajmonstaunu, najvećoj vojnopomorskoj bazi Južnoafričke Republike, od juče je izgleda ipak predmet zvanične istrage Pretorije, javio je francuski e-dnevnik „Afrika intelidžens”.

„Južnoafrička Uprava prihoda ovih dana pokreće istragu o tome koja je vrsta vojne opreme dopremljena 6. decembra ruskim civilnim brodom ’Ledi R’. Uprkos sankcijama SAD, tom prilikom je istovareno naoružanje namenjeno Odbrambenim snagama JAR i Tanzanije”, naveo je pariski dnevnik specijalizovan za teme odbrane, bezbednosti i obaveštajnih delatnosti, pozivajući se na neimenovane izvore u Pretoriji.

Delikatna pitanja – šta je iskrcano sa „Ledi R” u Sajmonstaunu i da li je južnoafričko naoružanje potom ukrcano na dotični brod – pokrenula je inače Demokratska alijansa (DA); vodeća opoziciona partija JAR, samo nekoliko sati po prispeću tog kargo-broda nadomak Kejptauna. Naime, „Ledi R” je pod okriljem noći 6. decembra uplovio u Sajmonstaun s isključenim transponderom (sistem satelitskog praćenja brodova). Iskrcavanje je obavljeno tokom sledeće dve noći, u periodima kad je lokalna elektrodistibucija satima isključivala struju potrošačima u regionu oko Sajmonstauna.

Tovar sa „Ledi R” zatim je po mrklom mraku, kamionima pod vojnom pratnjom, odvezen „negde”. Opozicioni DA tvrdi da je deo „arsenala” sa „Ledi R” prebačen u vojne baze regije Mpumalnaga, duž granice s Esvatinijem (nekadašnji Svazilend) i Mozambikom (koji se rve s ustankom džihadista duž granica s Tanzanijom). Prema obaveštajnim saznanjima DA, drugi deo „arsenala” s „Ledi R” namenjen je armiji Tanzanije.

I dok se „Ledi R” ovih dana ljuljuška u mozambičkoj luci Bejra na Indijskom okeanu (tamo je iz Sajmonstauna krenuo još 9. decembra), DA je upozorila na „katastrofalne posledice” eventualnog oružarskog pakta Moskve i Pretorije, inače obe članice BRIKS-a.

„Ukoliko je južnoafričko naoružanje ukrcano na ’Ledi R’, posledice po dalje odnose sa SAD i EU mogle bi da budu katastrofalne: zemlja Rta dobre nade mogla bi da se nađe na pogrešnoj strani onoga što izgleda prerasta u novi globalni konflikt”, procena je južnoafričkog dnevnika „Biznis dej”.

Šta bi mogla da otkrije istraga Uprave prihoda JAR u slučaju „Ledi R”, ostaje da se vidi. Južnoafrički ministar odbrane Tandi Modize na uzastopna pitanja Kobusa Marea, opozicionog „ministra za odbranu u senci”, o tovaru „Ledi R” i Džona Stenhajsena, lidera DA, o navodnom tovaru vojne opreme JAR na ruskom brodu, nije odgovorio. Istovremeno, južnoafrička vojna industrija „Armskor” odbila je – istim povodima – da saopšti bilo šta o zaostalim ugovorima o izvozu oružja JAR (od pre pandemije), kao i eventualnim sadašnjim mušterijama.

Šta god da bude rezultat najavljene istrage Uprave prihoda JAR povodom misterioznog tereta „Ledi R”, izvesno je da Rusija, a uz nju i Kina, ovih dana ubrzava pripreme za druge združene vojnopomorske manevre s mornaricom zemlje Rta dobre nade, koji predstoje u februaru.

Prema najavi Ministarstva odbrane JAR, tri kineske, dve ruske i jedna „vojna platforma” zemlje Rta dobre nade održaće desetodnevnu vežbu „Mosi (dim) 2” u nemirnim vodama Indijskog okeana, na potezu između luka Durban i Ričards Bej.

Nastavak vojnopomorskih uvežbavanja Kine, Rusije i JAR u vreme jačanja konfrontacije Zapada i Moskve na terenu Ukrajine ukazuje na novu moguću  globalnu „demarkacionu liniju”, ovog puta na terenu Afrike.

Tim povodom, profesor dr Branislav Đorđević, direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu, nedavno je u intervjuu za „Politiku” istakao da „brojni akteri danas vode diplomatski rat i za uticaj u Africi, jugoistočnoj Aziji, Južnoj Americi..”.

U tom kontekstu, „Rusija danas izvozi u Afriku više oružja nego SAD, Francuska i Kina zajedno”, navodi najnoviji izveštaj Južnoafričkog instituta za međunarodne odnose iz Johanesburga, objavljen ove sedmice. Istovremeno, „obim trgovinske razmene Kine s Afrikom danas dostiže vrednost od 255 milijardi dolara i ne očekuje se da bi bilo koja druga država mogla ovom uplivu da parira”, procenila je ove sedmice Hurije Jildirim Činar, kodirektorka Instituta za Afriku pri Tursko-azijskom centru za strateške studije.

I dok se eksperti za strateške studije razilaze u proceni profila upliva Moskve u Afriku nakon početka „specijalne vojne operacije” u Ukrajini, brojne afričke države nastavljaju da pazare rusko vojno naoružanje. Ponegde nakon vojnih udara, smene vlasti i tekućih političkih (na primer u Maliju, Centralnoafričkoj Republici, Burkini Faso, Čadu...) skidaju neke druge strane zastave i na jarbol dižu rusku. Razmere tog „rusko-afričkog zagrljaja” biće verovatno opipljivije na Trećem samitu Moskve i Crnog kontinenta jula ove godine u Sankt Peterburgu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading