ROBOTI-UBICE STIŽU NA FRONT! Bojna polja budućnosti postaju stvarnost
Foto: Shutterstock

Oni su do ovog zaključka došli posmatrajući razvoj dronova u ratu u Ukrajini, za koji smatraju da je ubrzao dugo očekivani tehnološki trend koji bi uskoro mogao da na front dovede prve potpuno autonomne borbene robote, čime bi počelo novo doba istorije ratovanja.

Što rat u Ukrajini bude duže trajao, veća je verovatnoća da će dronovi biti korišćeni za identifikaciju, odabir i samostalan napad na ciljeve bez pomoći ljudi, smatraju stručnjaci.

Ukrajina već ima poluautonomne bespilotne letelice i oružje protiv bespilotnih letelica opremljeno veštačkom inteligencijom, a veruje se da i Rusija ima takvo oružje.

Ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju Mihail Fedorov smatra da će samostalni dronovi biti u akciji već za šest meseci, pošto Ukrajina ima „mnogo istraživanja i razvoja u tom pravcu“.

Koristeći katalogizovane slike, dronovi već sada mogu da prepoznaju mete kao što su oklopna vozila, ali i dalje postoji strah od toga da mašina pogreši i pobije civile.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 2017. rekao da će onaj ko bude dominirao tom tehnologijom vladati svetom. U govoru 21. decembra 2022, on je izrazio poverenje u sposobnost ruske industrije naoružanja da ugradi veštačku inteligenciju u ratne mašine, naglasivši da su „najefikasniji sistemi naoružanja oni koji rade brzo i praktično u automatskom režimu“. Rusi tvrde da njihov dron „lanset“ može da radi potpuno samostalno.

Prebacivanje drona sa daljinskog upravljanja na punu autonomiju možda neće biti primetno. Ljudi su već potisnuti u nekim odbrambenim sistemima. Izraelski raketni štit „Gvozdena kupola“ je „ovlašćen“ da automatski otvara vatru, iako ga zvanično nadgleda osoba koja može da interveniše ako sistem krene na pogrešnu metu.

- Kada bespilotne letelice jedne strane unište bespilotne letelice druge, ona neće imati drugog izbora osim da se preda - rekao je Putin u televizijskom razgovoru sa studentima mašinstva još 2017. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading