PUTIN ODLUČIO? Evropa je sledeća
Shutterstock

Njihove izjave analizirali su stručnjaci iz američkog sigurnosno-obrambenog think-tanka, Instituta za ratne studije, a rezultate su objavili tokom noći.

U analizi iznose niz zanimljivih opservacija. Prva se odnosi na Putinovo obećanje da će "ruskoj vojsci omogućiti sve što traži". Putin je pritom tvrdio da "nema finansijskih ograničenja" u pogledu resursa koje je spreman omogućiti vojsci.

Analitičari ISW-a ističu pokušaje ruskog predsednika da u jučerašnjem govoru umiri kritički raspoloženu proratnu zajednicu, koja uključuje ratne blogere, te podsećaju i na njegovu izjavu prema kojoj rusko ministarstvo obrane "mora obraćati pažnju na kritike" i "saslušati one koji ne zataškavaju probleme".

"Moguća je fundamentalna promena"

Putinove izjave o finansijskoj podršci države ratnim naporima vojske mogle bi sugerisati fundamentalnu promenu u pristupu Moskve konfliktu - promenu koja bi mogla imati velik značaj za celu Europu, navodi ISW u analizi.

"Ruski vojni porazi u Ukrajini mogli bi uveriti Putina da promeni stratešku alokaciju resursa ruskoj vojsci", ističe Institut za ratne studije, pa dodaje: "Putin može odlučiti o prenameni ruskog proračunskog novca na način koji bi Kremlju omogućio da stvori veliku konvencionalnu vojsku nauštrb ekonomskog rasta i potrošačkog komfora, baš kao što su radili Sovjeti."

"Takav razvoj događaja stajao bi resursa i vremena, ali je moguć. 'Preporuke' ministra obrane Sergeja Šojgua, koje je sigurno privatno predstavio Putinu pre nego što ih je javno izrekao, zajedno s Putinovom odlukom da ruskoj vojsci omogući sve što joj treba, baš kao i niz drugih indikatora, sugeriš da je Putin možda već odlučio pripremiti značajnu konvencionalnu vojnu pretnju Evropi jednom kad završi rat u Ukrajini", zaključuje ISW u analizi.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading