DOK DEO EU CVOKOĆE, DRUGI SE GREJU SVE U 16! Toliko o dogovoru koji su postigli
Foto: Shutterstock

Kako se navodi u analizi EEB, mere štednje energije variraju od zemlje do zemlje, iako je dogovoreno da se potrošnja gasa smanji za 15, a struje za 10 odsto. Mere nisu ispoštovane ni u domaćinstvima ni u preduzećima ili državnim telima, a samo je 12 država EU usvojilo neke obavezne mere za smanjenje potrošnje energije. S druge strane, zemlje koje uvoze velike količine ruskog gasa, poput Italije i Nemačke, uvele su najstrože mere za uštedu gasa.

One koje manje zavise od gasa, poput Francuske i Španije, takođe prednjače u EU s merama za smanjenje potrošnje energije, i u javnom i privatnom sektoru, odnosno domaćinstvima, industriji i malim preduzećima.

Peskov: Stiže reakcija na ograničenje cena nafte

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da se ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina koji će odgovoriti na odluku Zapada da nametne ograničenje cena ruske nafte očekuje ove nedelje.

Putin je prošle nedelje izjavio da Moskva razmatra smanjenje proizvodnje nafte kao odgovor na odluku zapadnih zemalja, kao i da Rusija neće prodavati naftu tim zemljama.

S druge strane, Švedska, Finska, Luksemburg, Holandija, Austrija i istočnoevropske zemlje imaju relaksiranije mere za smanjenje potrošnje energije. Neke od članica u kojima je udeo gasa u ukupnoj potrošnji energije između 30 i 40 odsto i dalje imaju samo dobrovoljne mere za njegovu uštedu, dok Rumunija i Litvanija, koje se uveliko oslanjaju na fosilna goriva, nemaju nikakve mere tog tipa.

- Što pre smanjimo potrošnju, brže ćemo smanjiti uzlazni pritisak na cene energije, što će efektivno pružiti olakšanje domaćinstvima i industriji - rekao je zamenik menadžera za klimatske politike u EEB David Sabadin.

Britanci strahuju da ne ostanu bez hrane

Svaki šesti građanin u Britaniji zabrinut je da će ostati bez hrane, a još više njih kaže da ne može dovoljno da zagreje svoj dom, prema rezultatima ankete koju je danas objavila Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS). Ovo istraživanje je takođe pokazalo da je među ljudima široko rasprostranjeno osećanje o društvenom i ekonomskom neuspehu zemlje, prenosi Rojters.

Britancima su preseli i noćni provodi, pošto je i pored usporavanja inflacije nastavljen talas poskupljenja, a najviše su otišle cene viskija, vina i džina u pabovima.

On je pozvao kreatore politike da prioritet daju smanjenju potražnje za energijom u uslovima brojnih izazova s kojima će se EU suočiti kod punjenja skladišta gasa uoči zime sledeće godine.

- Smanjenje potražnje za energijom mora biti glavni prioritet za kreatore politike, a ne kratkoročne mere s kojima ćemo se zarobiti u neefikasnom sistemu koji guta fosilna goriva. EU definitivno može da učini više na koordinaciji akcija za uštedu energije među svojim članicama - rekao je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading