PUTIN I BAJDEN SPREČILI NUKLEARNI RAT! Malo je falilo!
EPA/PETER KLAUNZER

Nezvanična saznanja pojavila su se u poslednje vreme na internetu, a iza ovih tvrdnji stoje anonimni izvori i iz Rusije i iz SAD, koji tvrde da je pre dva do tri meseca, odnosno tokom septembra i oktobra, situacija bila takva da je zaista malo nedostajalo da bude pritisnuto „crveno dugme“ i da se desi nezamislivo - nuklearna kataklizma.

Kako navode ti izvori, slična situacija je bila u oba tabora. S jedne, u SAD su jastrebovi vršili pritisak da se izvrši „preventivni udar“ na Rusiju, a glavni argument je bila tvrdnja da je Moskva krenula u konačni obračun sa Zapadom i da samo čeka prvi razlog zbog kog će moći da tvrdi da je bila primorana da lansira nuklearne projektile. Kao glavni razlog da SAD moraju prve da udare navođeni su tehnički detalji o ruskim nuklearnim projektilima, ali i hipersoničnim koji takođe mogu da nose bojeve glave ogromne razorne snage, a protiv kojih Vašington nema adekvatnu odbranu. U tom slučaju, tvrdili su američki jastrebovi, ruska strana bi stekla ogromnu prednost nakon prvog udara i SAD bi teško uspele da se revanširaju.

Sa druge, odnosno ruske strane, oni najratoborniji su tražili da se krene svom silom na SAD, Veliku Britaniju i njihove saveznike, a jedan od glavnih aduta bila je tvrdnja da je naoružavanje Ukrajine i logističko-obaveštajno pomaganje dokaz da je Zapad uveliko u ratu protiv Rusije koju želi pošto-poto da baci na kolena. Među tim jastrebovima bilo je i dosta onih koji su tražili da se SAD gađa svom silom, ali i da se Velika Britanija „izbriše s lica zemlje“.

Predsednici dve supersile, Vladimir Putin i Džo Bajden, uspeli su da se odupru svojim jastrebovima, ali su to uradili na različite načine, da ne bi bilo očigledno da se nešto sumnjivo dešava. Tako su se, kako navode ti izvori, u tom periodu u Moskvi u ruskom vojnom i političkom vrhu desile velike smene, koje su prikrivene izjavama nezvaničnih i anonimnih izvora iz Kremlja o tome da su uzrok neuspesi na frontu u Ukrajini. S druge strane, u SAD velikih smena zvanično nije bilo, ali se očekuje da one s vremenom uslede pod maskom unapređenja i prelazaka na druge dužnosti, kao i penzionisanja.

Medijska tišina i na Istoku i na Zapadu

Anonimni izvori tvrde da su mediji s obe strane pristali da ne izveštavaju o tome da svet nikada nije bio bliži apokalipsi. Kako tvrde, medijima u SAD je predočeno da se ta situacija „nikada nije desila“, te da će u zamenu za ignorisanje te priče u budućnosti dobiti neke druge ekskluzivne priče. S druge strane, tvrde isti zapadni izvori, u Rusiji je to bilo mnogo jednostavnije, pošto državni mediji ionako rade što im se kaže, a novinari u nezavisnim su u strahu da ostanu bez glave.

Srećom su hladne glave s obe strane komunicirale diplomatskim kanalima koji su ostali otvoreni i nakon brojnih sankcija i proterivanja diplomata. Kao vrhunac smirivanja odnosa navodi se sastanak šefova obaveštajnih službi SAD i Rusije, Vilijama Bernsa i Sergeja Nariškina, koji je nedavno iza zatvorenih vrata održan u turskoj prestonici Ankari. Vodeći zapadni mediji samo su izvestili da Ukrajina nije bila tema, već da je šef CIA želeo da se razgovara o Amerikancima zatočenim u Rusiji, nuklearnom naoružanju i riziku od izbijanja nuklearnog rata. Konačni „dokaz“ da su baš to i bile teme jeste nedavna razmena američke košarkašice Britni Grajner za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta.

Ipak, neimenovani izvori bliski vrhovima obe strane tvrde da je glavna tema bilo hlađenje uzavrelih glava kako bi se izbeglo da dođe do katastrofe koja bi mogla da uništi život kakav poznajemo. Razmena je, navode ti izvori, bila samo „šminka“ kojom bi se prikrile prave teme sastanka.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Stršljen

14.12.2022 19:00

Ama i treba da ga sjebu, kad je svet došao u situaciju da zavisi od jednog mrtvaca koji hoda i jednog rusa.