PUTIN: KRENITE I ZBRISAĆEMO VAS S LICA ZEMLJE! Ruski predsednik uputio jedno od najžešćih upozorenje Zapadu od početka rata u Ukrajini
EPA

Nakon izjave ruskog predsednika da bi, ukoliko neko nuklearnim oružjem napadne Rusiju, odmah bio zbrisan s lica zemlje, te da bi Kremlj, iako u doktrini Moskve stoji da se nuklearno oružje može koristiti samo u samoodbrani, mogao da usvoji američku doktrinu preventivnog udara, oglasila se i Alijansa, iz koje je saopšteno da bi rat u Ukrajini lako mogao da preraste u sukob između NATO i Rusije.

Rusija: Suočićete se s posledicama

Zemlje koje isporučuju oružje Kijevu i pomažu ukrajinskim snagama suočiće se sa konkretnim pravnim posledicama, poručio je tokom sednice Saveta bezbednosti stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

- Mi savesno registrujemo sve takve kriminalne radnje SAD i njihovih saveznika i oni će se zbog toga što rade suočiti sa konkretnim pravnim posledicama - rekao je Nebenzja.

Vladimir Putin je, govoreći u Kirgistanu na ekonomskom samitu zemalja nastalih raspadom Sovjetskog Saveza, rekao da bi takav jedan udar mogao izbaciti iz stroja komandne punktove.

- Mi sada samo razmišljamo o tome kad se oni već ne stide da govore o tome otvoreno poslednjih godina - rekao je Putin, i dodao da precizno vođeni krstareći projektili koje poseduje Rusija nadmašuju performanse sličnog američkog oružja, a uz to ima i hipersonična oružja sposobna za udare po komandnim centrima koje SAD još nemaju.

SAD: Samo vitla sabljom

U Vašingtonu savetnici predsednika Džozefa Bajdena ocenili su Putinove komentare kao „vitlanje sabljom“ i još jedno uvijeno upozorenje da on može da upotrebi taktičko nuklearno oružje, rekao je anonimni zvaničnik, koji je istakao da ruska vojna doktrina poodavno predviđa pravo Moskve da rezerviše sebi pravo na prvu upotrebu nuklearnog oružja kao odgovor na vojnu agresiju velikih razmera.

Američka agencija AP navodi da se čini da je Putin imao u vidu samo konvencionalno, precizno vođeno oružje kada je govorio o preuzimanju i imitiranju američke vojne strategije, ali i dodala da je naglasio da SAD ne odbacuju mogućnost da prve upotrebe nuklearno oružje.

- Ako potencijalni protivnik veruje da on može koristiti teoriju preventivnog udara a mi ne, to nas tera da razmišljamo o pretnjama koje takve ideje predstavljaju u odbrambenim stavovima drugih država - rekao je Putin.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je zabrinut da bi ruski rat u Ukrajini mogao da izmakne kontroli i da preraste u rat Rusije i tog vojnog saveza.

- U Ukrajini je užasan rat. To je takođe rat koji može da postane pravi rat koji prerasta u veliki rat NATO i Rusije. Radimo svakog dana na tome da to izbegnemo - rekao je Stoltenberg, dodavši da „nema sumnje da je potpuni rat moguć“.Zemlje koje isporučuju oružje Kijevu i pomažu ukrajinskim snagama suočiće se sa konkretnim pravnim posledicama, poručio je tokom sednice Saveta bezbednosti stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading