ISLAMSKA DRŽAVA PRETI POKOLJEM U KATARU! Neviđene mere bezbednosti u malenoj i prebogatoj zalivskoj državi
Profimedia

Pre nekoliko dana je Islamska država pozvala svoje sledbenike i podržavaoce da izvode napade u Kataru tokom SP koje je, javljaju strani mediji, s tačke gledišta terorista idealna prilika da se obnovi priča o Islamskoj državi koja je poslednjih godina gotovo nestala iz medija. Toga su zemlje koje su članice koalicije koja ratuje s tom terorističkom organizacijom očigledno bile svesne, pa su svoje reprezentativce i navijače dodatno obezbedile.

- Teroristi će nišaniti zemlje poput Belgije, Kanade i Francuske, ali to nisu jedine potencijalne mete. Štaviše, teško da će uspeti da napadnu fudbalere, već će im na meti biti navijači - rekao je neimenovani bezbednosni ekspert za britanske medije, čije se Ministarstvo spoljnih poslova tim povodom oglasilo saopštenjem u kom se njihovi državljani koji su planirali da posete Katar upozoravaju da u toj zemlji postoji rizik od terorističkih napada, naročito na mestima koja posećuju stranci.

Država brine o našem timu

Komesar za bezbednost Fudbalskog saveza Srbije Ljubisav Sekulić kaže za Alo! da su za bezbednost fudbalske reprezentacije naše zemlje zaduženi Ministarstvo unutrašnjih poslova i BIA, koji sarađuju s organima zemlje domaćina.

- Jedan deo tima je uz reprezentaciju, a drugi koordinira sa lokalnim vlastima. U pitanju je posao na čijim pripremama se radi dugo, valjano i kvalitetno, kao i u svakoj drugoj sličnoj prilici - objašnjava Sekulić.

Katarske vlasti su saopštile da će o bezbednosti da se brinu vojska i policija. Najavljeno je stalno prisustvo aviona „jurofajter tajfun“, F-15, taktičkih transportnih helikoptera NH-90, mornaričkih aviona „rafal“, a o bezbednosti će se zajednički brinuti katarska i britanska borbena avijacija, koje su baš za te potrebe još 2020. napravile zajedničku eskadrilu. Britanci su pride poslali i vojne brodove u Persijski zaliv, kao dodatnu podršku, te jednu policijsku jedinicu koja će se prvenstveno starati o ponašanju navijača s Ostrva.

Što se zaštite s mora tiče, navedeno je da su voda i vazduh toliko pokriveni radarima i brodovima da se smatra da sa te strane ne može da zapreti opasnost. Pride je Katar kupio dodatne korvete i patrolne brodove, na šta je potrošeno čak pet milijardi dolara.

ISLAMSKA DRŽAVA PRETI POKOLJEM U KATARU! Neviđene mere bezbednosti u malenoj i prebogatoj zalivskoj državi

Profimedia

 

Na zemlji će, pak, za sigurnost stranaca da se brinu, kako je saopšteno, bezbednosne snage Katara i brojni međunarodni partneri koji su istrenirani za takve situacije, a potpisan je i ugovor s jednom američkom kompanijom koja će obezbediti nadzor dronovima. Pakistan je poslao vojnike kao podršku katarskim snagama, a stigli su i policajci i policijska oprema iz brojnih zemalja.

Svoje policajce poslale su SAD, Velika Britanija, Turska, Južna Koreja, Francuska, Italija i Pakistan. Oni će učestvovati u zajedničkoj operaciji pod nazivom „Štit Svetskog prvenstva“. Kako se navodi, Turska je poslala specijalnu policijsku jedinicu s velikim iskustvom u masovnim neredima i antiterorističkim akcijama, kao i 100 pripadnika jedinice za specijalne operacije, 50 eksperata za bombe i 80 policijskih pasa. Svi oni odgovaraće samo svom turskom komandiru, pošto je tako dogovoreno s lokalnim vlastima, koje će samo snositi troškove njihovog angažovanja i boravka.

U Rusiji na meti bili Mesi i Ronaldo

Islamska država je pre Svetskog prvenstva u Rusiji, održanog 2018. godine, pretila da će izvršiti terorističke napade, a posebna pretnja bila je upućena najvećim zvezdama tog turnira, Leu Mesiju i Kristijanu Ronaldu. Naime, kako je tada navedeno iz te terorističke organizacije, bilo je planirano da njih dvojica budu obezglavljeni. Srećom, do napada nije došlo.

Francuska u Kataru ima jedinicu koja je poznata po žestokom obračunu s huliganima koji su divljali ulicama Pariza posle finala Lige šampiona 2020. između Pari Sen Žermena i minhenskog Bajerna, koju su Nemci dobili sa 1:0. Francuska je poslala i eksperte za borbu protiv dronova, kao i kontradiverzione ekipe, specijalno dresirane pse sa vodičima, te eksperte za fudbalske huligane.

Nekoliko hiljada svojih ljudi poslao je i Maroko, kao i Južna Koreja, čiji će stručnjaci za antiterorizam sarađivati s katarskim kolegama. Osim njih, poslati su i vojnici s iskustvom iz međunarodnih misija, specijalna antiteroristička jedinica, stručnjaci za hapšenje naročito agresivnih osoba...

SAD će pomoći Kataru u identifikaciji putnika koji stižu avionima i nadgledanju obezbeđenja Međunarodnog aerodroma „Hamad“.U Rusiji na meti bili Mesi i Ronaldo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading