AMERI POKAZALI SVOJE PRAVO LICE "To je naša standardna diplomatska praksa"
EPA

Nakon kritika u javnosti iz ambasade SAD poručuju da je to u skladu sa normalnim vođenjem njihove diplomatije širom sveta

Ambasador Sjedinjenih Država Dejvid Presman našao se na udaru kritika zbog nedavnog susreta sa dvojicom mađarskih sudija, Čabom Vašvarijem i Tamašem Matušikom, članovima Nacionalnog sudskog saveta (OBT), u svojoj kancelariji u Budimpešti. OBT, koji ima 15 članova, telo je koje nadzire Centralnu sudsku upravu i obavlja značajne administrativne poslove.

Bivši član saveta Viktor Vadas kaže da se nedavno imenovani američki ambasador, osim sa pomenutim sudijama, još nije sastao ni sa jednim drugim predstavnikom mađarskog pravosuđa. Ambasada SAD, međutim, tvrdi da su razgovori sudija i ambasadora „standardna diplomatska praksa”.

Jedan od učesnika razgovora, sudija Vašvari, u javnosti je postao poznat nedavno, po otvorenim kritikama na račun mađarske vlade. Jedna od najoštrijih bila je ona koju je izneo u intervjuu za britanski „Gardijan”, u avgustu ove godine. Tada je za ovaj liberalni list, pored ostalog, rekao da su on i njegove kolege „svedoci pokušaja spoljnog i unutrašnjeg mešanja u odlučivanje, već nekoliko godina”.

Vašvarijeva izjava je odmah izazvala kritike u Mađarskoj, posebno u provladinim medijima, koji smatraju da „nije standardno” ili da je „etički upitno” to što sudija jednom stranom mediju daje izjave ove vrste, koje su ocenili kao političke. Konzervativni mediji tada su izneli i neke, po njima, problematične presude Vašvarija protiv vinovnika nereda 2006. godine, organizovanih protiv tadašnje socijalističke vlade.

Posle sastanka sa ambasadorom Presmanom, u medijima bliskim vladajućem Fidesu, zatražene su ostavke sudija Vašvarija i Matušika. OBT je, međutim, u svom saopštenju odbacio optužbe i istakao da je „mađarsko pravosuđe, kako je to uobičajeno u demokratskim državama, decenijama u kontaktu sa stranim ambasadorima u Mađarskoj”. Ovo telo podseća da je, na primer, 18. decembra 2018. aktuelni sudija Ustavnog suda i bivša predsednica Nacionalne kancelarije za pravosuđe (OBH) Tinde Hando, takođe imala sastanak sa ambasadorom SAD u Mađarskoj što, kako se navodi, nije problematično, jer „ambasador nije političar”.

Predsednik Vrhovnog suda Mađarske je, međutim, oštro kritikovao ovakvo saopštenje OBT-a.

„Smatram neprihvatljivim pokušaj OBT-a da neistinama i uvredljivim sadržajem svog saopštenja prikrije ponašanje nekih svojih članova, koje je izazvalo negodovanje javnosti”, napisao je Andraš Varga, koji je i sam po funkciji član veća.

Ambasada SAD je odbacila kritike iznete na njen račun, navodeći slične argumente kao i OBT. U izdatom obrazloženju kaže se da je „sastanak sa predstavnicima mađarskog pravosuđa u skladu sa normalnim vođenjem diplomatije Sjedinjenih Država i drugih zemalja – uključujući Mađarsku – širom sveta”. Kao dokaz su priložene fotografije sastanaka premijera Viktora Orbana sa sudijom Vrhovnog suda SAD Entonijem Kenedijem, a takođe i bivše ambasadorke SAD u Mađarskoj Kolin Bredli Bel i sada već bivšeg predsednika Vrhovnog suda – Kurije, Peterom Darakom.

„Ono što nije u skladu sa normalnom diplomatskom praksom između saveznika, jeste koordinirani medijski napad koji izgleda kao pokušaj da se unese strah kod onih koji žele da stupe u kontakt sa predstavnicima Sjedinjenih Država. Kritike u mađarskoj štampi, međutim, nisu dovele u pitanje praksu sastanaka ambasadora sa čelnicima pravosuđa zemlje domaćina”, ističe ambasada.

Inače, diplomatsko predstavništvo SAD u Budimpešti je na svom tviter nalogu nedavno objavilo specijalno animirani video-klip u kome optužuje nekoliko vodećih mađarskih državnih funkcionera da, kako se navodi, „šire teorije u skladu sa ruskom propagandom”. Ambasada je utvrdila da je to slučaj sa izjavom predsednika parlamenta Lasla Kevera, u kojoj on kaže da se „izgradnja imperijalizma vodi od zapada prema istoku i da Ukrajina postaje još jedna provincija evroatlantske imperije”.

Takođe je spomenut i Andraš Benčik, glavni urednik provladinog lista „Demokrata”, zbog svoje objave u kojoj kaže da je Amerika „korisnik rata” i da stoga nema interes da ga okonča.

Zamenik premijera Žolt Šemjen rekao je da su „univerziteti Sjedinjenih Država iznedrili neopagansku i eksplicitno varvarsku ideologiju, koja negira sve vrednosti koje je čovečanstvo stvorilo”, što ambasada SAD takođe zamera.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading