NAJAVILI "BORBU" PREKO SUDA I DIPLOMATIJE Hrvati u BiH ne podržavaju izbornu pobedu Željka Komšića
Printscreen

Legitimitet ima od bošnjačkog biračkog tela, ne može se predstavljati kao „hrvatski” član Predsedništva BiH, kaže za beogradski medij Mario Karamatić (HNS)

Politički predstavnici Hrvata u BiH ne podržavaju izbornu pobedu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH i najavljuju da će iskoristiti sve zakonske mogućnosti da ospore „hrvatsku poziciju, koju je u krnjem Predsedništvu BiH Komšić oteo”.

U toj „borbi” pozvaće se, kako kažu, na nepobitnu činjenicu da ni ova Komšićeva pobeda nije, kao što nisu bile ni prethodne tri, izraz volje hrvatskog konstitutivnog naroda. Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), krovne političke organizacije Hrvata BiH, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom, potvrđeno je da će Komšića proglasiti nepoželjnom osobom na svim teritorijama gde žive dominantno Hrvati.

Na opštim izborima, 2. oktobra, Komšić je, kako to objašnjava predsednik Hrvatske seljačke stranke BiH i član Predsedništva HNS-a Mario Karamatić, i po četvrti put izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH „uz dominantnu podršku Bošnjaka”.

To, napominje on, potvrđuju i objavljeni nezvanični rezultati prema kojima je Komšić veliku podršku dobio u sredinama u kojima su Bošnjaci većina, a zanemarljivu (uglavnom ispod jedan odsto) u onima sa većinskim hrvatskim stanovništvom. U tim sredinama uverljivu pobedu odnela je Borjana Krišto, kandidat HDZ-a, koju hrvatski narod i dalje, bez obzira što na kraju nije trijumfovala, doživljava kao „jedinog legitimnog” hrvatskog člana Predsedništva BiH.

„Dakle, Komšić je izabran po važećem Izbornom zakonu i on ima legalitet izbora, ali nema i legitimitet hrvatskog biračkog tela. Legitimitet ima od bošnjačkog biračkog tela, što mu ne daje za pravo da se može i u naredne četiri godine predstavljati kao hrvatski član Predsedništva BiH”, kaže Karamatić za „Politiku”, naglasivši da će deo odgovora HNS-a na uzurpiranje i otimanje hrvatske pozicije biti, između ostalog, i podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH.

Uporedo će, napominje on, „ići i diplomatskim kanalima preko međunarodne zajednice da upozore Kristijana Šmita na grubu otimačinu prava Hrvata”. Što se tiče formiranja nove vlasti, Karamatić isključuje i Komšića i njegovu stranku (Demokratska fronta) kao moguće sagovornike u tom smislu.

„Neće biti nikakvih razgovora i pregovora, ne postoji mogućnost da se bude sa tom strankom u vlasti”, izričit je Karamatić.

Bivši član Komšićeve stranke Zlatko Miletić jedan je od retkih, ako ne i jedini sarajevski političar, koji podržava izbornu pobedu svog nekadašnjeg partijskog šefa, jer on smatra da „Bošnjaci imaju pravo odlučivati ko je bolji i državotvorniji Hrvat, pa time i nametati hrvatskog člana Predsedništva BiH”. Za sarajevsku FTV on je izjavio da mu je „drago što je Komšić pobedio” i da je „on mnogo državotvornija osoba od gospođe Krišto”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading