OBJAVLJENI PRVI REZULTATI REFERENDUMA Evo kako su građani glasali o priključenju Rusiji
Foto: EPA/STRINGER

Vlasti svakog od četiri regiona – Luganskog, Donjeckog, Hersonskog i Zaporoškog – potvrdile su da je između 96 i 98 odsto birača glasalo „za“ priključenje Rusiji na referendumima, koje je međunarodna zajednica nazvala „lakridijom“.

Podaci o tako visokom glasanju za aneksiju zasnivaju se na 20 do 27 odsto glasova, prenose Ria Novosti, agencije Tas i Interfaks, prenosi agencija AFP.

Ovo su rezultati po regionima: 97% u Hersonu, 98% u Zaporožju, 98% u Donjecku i 98% u Lugansku.

Poslednji dan referenduma, utorak, je bio poslednji dan referenduma u ​​četiri navedena regiona istočne Ukrajine, koje je međunarodna zajednica, posebno zapadne zemlje, nazvala kršenjem ukrajinskih zakona i međunarodnog prava bez minimuma demokratskih standarda.

Zapadni mediji procenjuju da će podrška pristupanju Rusije biti oko 80 do 90 odsto. Nakon toga, separatisti treba da podnesu zvaničan zahtev ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da postanu deo teritorije Rusije.

Kremlj je jasno stavio do znanja da bi se to moglo dogoditi brzo. Ruske snage u velikoj meri kontrolišu teritoriju četiri regiona, koji čine oko 15 odsto Ukrajine ili površinu otprilike veličine Portugala, dok je Krim, pripojen 2014. godine, veličine Belgije.

Parlament ruske Dume mogao bi da formalizuje aneksiju u narednih nekoliko dana.

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading