NEISPLATIVO JE, PROPADAMO Hrvati očajni: Ne možemo da prevaziđemo probleme
Foto: EPA/ANTONIO BAT

- Proračuni koji su nedavno napravljeni pokazali su da je gubitak u sektoru oko 39.882.559 evra i da će za rešavanje problema trebati pet do 12 godina", rekao je nakon sastanka predsjednik Udruženja Zvonimir Širjan. Prosečno tovilište ostvaruje gubitak od 1.000 do 2.223 kune po grlu, što dokazuje da tovilišta posluju ispod praga rentabilnosti. Prema njihovoj računici, akumulirani gubitak iznosi 43.870.815 evra.

69 napuštenih kuća dobilo je 111 novih žitelja i 76 dece - Alo.rs

Hrvatski tovnici kupuju kukuruz koji je 300 posto skuplji nego što je ikada bio. Nažalost, kapaciteti u silosima za otkup kukuruza nisu ni približno popunjeni jer nemaju novca za otkup tako skupog kukuruza, koji znači da bi pad proizvodnje mogao biti 40, pa čak i 60 odsto Stočarstvo je nerentabilno i stvara velike gubitke. Sledeće godine će doći do pada proizvodnje od 60 odsto ako ne bude ozbiljnije intervencije u sektoru tova", upozorio je Širjan.

Zamenik predsednika Udruženja Toni Raič je dodao da bi novi sastanak u Ministarstvu trebalo da otvori eventualne mogućnosti amortizacije ovih "natprirodnih" problema.

Muškarac napravio deponiju na Limu, pronašli ga po fiskalnom računu, a onda... - Alo.rs

- Mi, kao preduzetnici, ne možemo da prevaziđemo ove probleme bez podrške države. Realan pad popunjenosti tezgi u prvih šest meseci je 10 odsto, a kako vreme bude odmicalo, biće sve više. To je skupo. Neka sektor padne pa opet pokupi, ali u ovom neka padne trenutno. Hrvatska ne smije ostati bez ove proizvodnje", rekao je Toni Raič. Za sledeću nedelju najavljen je novi sastanak sa predstavnicima Ministarstva. Kako je rečeno, treba definisati kako će se rešavati nagomilani problemi u ovom sektoru.
 

Pratite nas i na Telegramu!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading