TAJVANSKA KANASTA Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa stigla u obećanu posetu Tajpeju DAN KADA JE DRHTAO SVET!
Printscreen

Let predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi juče je sa više od 300.000 korisnika bio najpraćeniji na portalu FlightRadar24 koji prati letove aviona u celom svetu, a koji je zbog ogromnog broja poseta više puta bio u padu.

TAJVANSKA KANASTA Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa stigla u obećanu posetu Tajpeju DAN KADA JE DRHTAO SVET!

Printscreen

 

Pelosijeva je iz Malezije, gde je sa delegacijom Kongresa započela azijsku turneju, poletela juče u 10 h po našem, odnosno odnosno 16 h po malezijskom vremenu. U prvom trenutku nije bilo poznato da li se radi o letu za Tajvan i da li je Pelosijeva uopšte u tom avionu. Letelica je prvo krenula ka jugoistoku, ali je ubrzo skrenula istočno ka Borneu, gde je putanja promenjena ka severu, odnosno Filipinima. Ni tada nije bilo jasno da li će avion otići ka Tajvanu, odnosno Severnoj Koreji ili Japanu, ali je nakon nekog vremena kurs promenjen uz istočnu obalu Filipina, direktno ka Tajvanu. Iako u prvim satima leta nije bilo poznato gde se zaputio avion američkog ratnog vazduhoplovstva, oko sat i po pre sletanja potvrđeno je da mu je destinacija Tajpej. Avion je doleteo s istočne strane Tajvana, izbegavajući Tajvanski moreuz na zapadnoj strani u kom su bile koncentrisane jake kineske snage.

Posle ovoga preostaje samo rat!

Analitičari smatraju da je diplomatsko-vojna igra oko Tajvana otišla predaleko i da Peking nikada neće oprostiti Vašingtonu što je, i pored brojnih upozorenja a zatim i indirektnih pretnji, Nensi Pelosi posetila ostrvo koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Kako se dodaje, do sada loši odnosi dve supersile od ovog trenutka postali su grozni i sa velikom sigurnošću se može očekivati i direktan vojni sukob koji je, smatraju eksperti, samo pitanje momenta.

Ovo nije prva poseta američkih zvaničnika Tajvanu, ali ono što je u ovom slučaju iznerviralo i uvredilo Peking jeste to što je Pelosijeva treći po javnosti zvaničnik u hijerarhiji SAD nakon predsednika i potpredsednice, zbog čega je ova poseta shvaćena veoma ozbiljno.

Nensi Pelosi nije prva predsedavajuća Predstavničkog doma SAD u poseti Tajvanu. Pre nje je, 1997. godine, Tajpej posetio Njut Gingrič, ali je problem u tome što je Kina sada neuporedivo jača nego tada, a pride i moćnija i samouverenija, a njen lider Si Đinping je jasno stavio do znanja da više neće tolerisati omalovažavanje ili osporavanje njihovih stavova. Pošto se u kineskoj kulturi ovakva omaložavanja ne praštaju, očekuje se kako će Đinping reagovati.

Nakon što je u pratnji američkih borbenih aviona ušao u tajvanski vazdušni prostor, avion s Pelosijevim obezbeđivala je tajvanska vojna avijacija. Avion je sleteo u Tajpej u 16.43 po našem, odnosno 22.43 sati po lokalnom vremenu. Sve vreme avion sa Pelosijevom i ostalim članovima delegacije bio je van domašaja kineskih snaga.

Od sve sile samo – sajber-napad

Na sajt predsedništva Tajvana juče je izvršen sajber-napad, pa veb prezentacija u jednom trenutku nije radila, rekao je za Rojters izvor upoznat s ovim pitanjem. Sajt je brzo vraćen u funkciju, dodaje izvor.

Inače, Kina je poslednjih dana više puta upozoravala SAD da Pelosi ne ide u Tajvan, za koji Peking tvrdi da je njena teritorija, ali je Vašington poručile da se neće uplašiti kineskog „zveckanja oružjem“.

Odmah po jučerašnjim nezvaničnim najavama da će Pelosijeva ipak otići na Tajvan, Kina je, kao prvi korak, zatvorila vazdušni prostor između svoje provincije Fuđijan i Tajvana, a kineski borbeni avioni su prelazili liniju razdvajanja u tajvanskom tesnacu demonstrirajući silu. Oba kineska nosača aviona, „lijaoning“ i „šandong“, isplovila su iz svojih luka, s tim što su drugi kineski ratni brodovi od ponedeljka u blizini nezvanične linije razgraničenja dve zemlje gde se, kako je saopšteno iz Pekinga, održavaju „vojne vežbe s bojevim gađanjem“.

TAJVANSKA KANASTA Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa stigla u obećanu posetu Tajpeju DAN KADA JE DRHTAO SVET!

Printscreen

 

U jugoistočnom kineskom gradu Ksjamenu, koji se nalazi nasuprot Tajvana, stanovnici su primetili oklopna vozila u pokretu i objavili fotografije na internetu. I u drugim gradovima u provinciji Fuđijan, koju od Tajvana deli oko 200 kilometara, viđeno je ogromno pokretanje kineskih trupa. Na plažama u tom regionu snimljeno je raspoređivanje amfibijskih vozila, a pojavili su se i snimci javnog transporta balističkih projektila. Sudeći prema snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama, Peking je juče u stanje najvišeg stepena borbene pripravnosti stavio na hiljade vojnih vozila s pripadajućim ljudstvom.

I britanska delegacija planira posetu

Komitet za spoljne poslove Donjeg doma britanskog parlamenta planira posetu Tajvanu verovatno u novembru ili početkom decembra ove godine, objavio je britanski dnevnik „Gardijan”.

Poseta je prvobitno bila zakazana za ranije, ali je odložena jer je jedan član delegacije bio pozitivan na kovid 19.

 

S druge strane, tajvansko ministarstvo odbrane pojačalo je stepen borbene gotovosti od utorka ujutru do četvrtka u podne, a američka mornarica je rasporedila ratne brodove istočno od Tajvana. Taj potez je objašnjen kao „rutinski“, te je saopšteno je da je nosač aviona „Ronald Regan“ prošao Južnokinesko more i otišao u Filipinsko.

- „Regan“, inače stacioniran u Japanu, kreće se zajedno s raketnom krstaricom „Antijetam“ i razaračem „Higins“, dodavši da je u tom području i amfibijski jurišni brod „Tripoli“.

Japanski mediji su javili da je osam američkih borbenih aviona i pet avio-tankera iz baze na Okinavi podignuto kao podrška.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je juče da pojedini američki političari, koji se „igraju sa vatrom“ po pitanju Tajvana, „neće dobro završiti“. S obzirom na to da je Pelosijeva bez ikakvih problema stigla na sporno ostrvo, ostaje pitanje kako će i da li će Peking reagovati narednih dana.

Kremlj: Rusija razume Kinu

Rusija podržava Kinu po pitanju Tajvana i razume zabrinutost Pekinga zbog posete Nensi Pelosi koja bi, kako Kremlj ocenjuje, mogla da izazove provokacije u regionu.

- Želimo da naglasimo da osećamo solidarnost s Kinom. Njen veoma, veoma osetljiv stav prema tom problemu je razumljiv i apsolutno opravdan. Umesto da poštuju delikatnost tog pitanja, SAD biraju put konfrontacije. To ne sluti na dobro - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading