GAS U FEDERACIJI BiH POSKUPLJUJE ZA 23,3 ODSTO Direktan zahtev iz Rusije, obrazloženo na sednici Vlade
EPA

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada Federacije BiH na današnjoj sednici usvojila Informaciju o povećanju cene gasa za treći kvartal 2022. godine, a koju je dostavio Energoinvest d.d. Sarajevo.

"Usvojena je odluka o povećanju cene gasa od 23,3 odsto. Radi se o direktnom zahtevu odnosno povećanju cene od Gazproma prema Energoinvestu. Energoinvest je hitno zahtevao korekciju od Federalnog ministarstva trgovine i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije", kazao je Džindić nakon sednice Vlade.

Federalno ministarstvo trgovine je danas na sednici, kako je naveo, predložilo ovu korekciju i Vlada FBiH je usvojila i uputila u daljnju proceduru.

Na predlog Federalnog ministarstva trgovine Vlada Federacije BiH je donela odluku kojom se daje saglasnost na veleprodajnu cenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije Bosne i Hercegovine, počevši od 1.7.2022. godine, a koja iznosi 998 KM/1000 Sm³, odnosno 0,998 KM/Sm³, i prema važećim uslovima za Bosnu i Hercegovinu. U ovu cenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodanu vrednost.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenim novinama FBiH.

U obrazloženju odluke, Federalno ministarstvo trgovine je navelo da je privredno društvo Energoinvest d.d. Sarajevo 12.7.2022. godine uputilo zahtev za promenu veleprodajne cene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u Federaciji BiH, te dostavilo Odluku direktora Energoinvesta o utvrđivanju prodajne cene gasa za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce). Na ovaj zahtev svoje mišljenje dalo je i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije 14.7.2022. godine.

U zahtevu Energoinvesta je navedeno da bi se nova veleprodajna cena prirodnog gasa za distributivne kompanije (povlašćene tarifne kupce) sa dosadašnjih 809 KM/1.000 Sm³ (0,809KM/Sm³) trebala povećati na 998 KM/1000 Sm³ (0,998 KM/Sm³), s tim da u navedenu cenu prirodnog gasa nije uračunat porez na dodatnu vrednost. Nova prodajna cena jedinstvena je za sve distributivne kompanije na području FBiH.

Takođe, u obrazloženju je istaknuto da je Energoinvest d.d Sarajevo u svom zahtevu naveo da nova povećanja cene gasa nije moguće pokriti iz postojeće tarife, te je hitno potrebna korekcija cene u skladu sa dešavanjima na tržištu u cilju obezbeđenja kontinuirane isporuke gasa.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading