CRNE SLUTNJE IZ NEMAČKE Visoka inflacija širom sveta i u narednih nekoliko godina
Foto: Shutterstock

To je jedan od rezultata zajedničkog istraživanja nemačkog IFO instituta i Švajcarskog instituta za ekonomsku politiku, u kojem je učestvovalo više od 100 zemalja, objavljeno je u najnovijem kvartalnom Pregledu ekonomskih eksperata (EES), navodi se u saopštenju nemačkog instituta dostavljenog Tanjugu.

OGLASIO SE GUTEREŠ: "Ovo je važan korak ka obnavljanju crnomorske rute"

"Inflacija je stigla u sve delove sveta i tu je da ostane. Stopa inflacije koja se očekuje u 2022. je za oko pet procentnih poena viša od one koju je Svetska banka objavila za period od 2010. do 2019. godine", kaže istraživač IFO-a Niklas Potrafke.

Na pitanje kolike stope inflacije predviđaju za 2023. i 2026. godinu, učesnici u anketi su rekli da očekuju da će globalne stope u proseku iznositi 6,2 odsto, odnosno 4,5 odsto, respektivno. Iako to predstavlja pad u odnosu na očekivanu inflaciju u ovoj godini, prognozrane stope za iduću i 2026. godinu su znatno iznad cifre od 2,7 odsto koju je Svetska banka objavila za period 2010-2019.

Očekivanja za 2022. se značajno razlikuju od regiona do regiona. Posebno visoke stope inflacije, od preko 20 posto, očekuju se u Južnoj Americi, Severnoj i Istočnoj Africi, i Zapadnoj i Centralnoj Aziji.

S druge strane, inflaciona očekivanja su, globalno poredeći, relativno niska u Severnoj i Centralnoj Americi i velikim delovima Evrope, gde je, na primer, očekivana stopa rasta potrošačkih cena ispod 10 procenata.

U istraživanju o inflaciji učestvovalo je 663 ekonomista, navodi IFO u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading