HITNO SE POKREĆE SVE I ODMAH! Holandija pustila u pogon termoelektrane na ugalj, kreću da rade punom parom
Foto Pixabay ilustracija

Holandsko ministarstvo za ekonomiju i klimu saopštilo je prošle godine da tri holandske termoelektrane na ugalj ne smeju da koriste više od 35 odsto svog kapaciteta 2022, 2023. i 2024. Vlada je na taj način pokušala da drastično smanji emisije.

Ministarstvo sada želi privremeni izuzetak od te namere. Ovim elektranama na ugalj je dozvoljeno da ponovo rade punom brzinom do 2024. U normalnim okolnostima ne bi donele tu odluku, ali rat u Ukrajini to čini neophodnom, rekli su holandski ministar za klimu i energetiku Rob Jeten i državni sekretar za rudarstvo Hans Vijlbrief u ponedeljak.

„Rizik da ništa ne uradite je prevelik. Danas najavljujem prvi nivo gasne krize. Kako Putin nastavlja stravičan rat u Ukrajini, on sve više koristi gas kao oruđe moći. Rizik od nestašice gasa u Evropi će se povećati ako Putin sve više okreće slavinu za gas“, rekao je Jeten na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Nemačka je takođe u nedelju najavila niz hitnih mera, poput smanjenja gasa za industriju i povećanja loženja uglja u elektranama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading