ITALIJA U VELIKOM PROBLEMU Gasprom im priredio novo neprijatno iznenađenje
Promo

"Gasprom je najavio da će danas isporučiti količine gasa u skladu sa količinama isporučenim poslednjih dana", navodi se u saopštenju kompanije, prenosi agencija TAS S.

Poslednjih dana, Italija je dobila manje količine gasa od traženih, u rasponu od 50 do 65 odsto.

Izvršni direktor kompanije Eni Klaudio Deskalci rekao je juče da snabdevanje gasom u Italiji sada premašuje potražnju.

Prema mišljenju stručnjaka, postoji problem punjenja skladišta, koja su trenutno popunjena 54 odsto, dok bi do nove grejne sezone trebalo da budu popunjena najmanje 80-90 odsto.

Predstavnici industrije ukazuju na opasnost od pada proizvodnje u uslovima visokih cena, čiji rast olakšava nestašica ruskog gasa u Evropi.

Gasprom je u utorak saopštio da je morao da smanji isporuke prirodnog gasa preko gasovoda Severni tok, a u odnosu na raspored, zbog neblagovremenog vraćanja pumpnih jedinica sa popravke i identifikovanih kvarova na motorima.

Italijanski premijer Mario Dragi nazvao je smanjenje zaliha "političkim uticajem" iz Rusije, a objašnjenje smanjenja zbog tehničkih poteškoća, rekao je da je "laž".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da nije bilo namernih akcija Gasproma na smanjenju isporuka gasa Evropi i dodao da je postojao problem sa turbinama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading