AMERIKANCI PRVI PUT PLATILI U RUBLJAMA Veleobrt na geopolitičkoj sceni uprkos sankcijama
Foto: Shutterstock

Amerikanci su, uprkos sankcijama, bili prinuđeni da plate Rusiji u rubljama isporuku svog astronauta Međunarodnoj svemirskoj stanici.

To je jedini način da se Rusija obračuna sa neprijateljskim zemljama kako bi ojačali svoju nacionalnu valutu, siguran je Jevgenij Satanovski, poznati politikolog.

Amerikanci su Roskosmosu platili sa zakašnjenjem od mesec dana i preko posredničke firme. Dakle, šema funkcioniše ne samo za gas i naftu, skrenuo je pažnju Satanovski.

Tako se brani suverenitet, uključujući i finansijski suverenitet, i tako se rublja pretvara u međunarodno sredstvo plaćanja, primetio je on na svom Telegram kanalu.

„Amerika je neprijateljska zemlja, što znači da za sve što joj je očajnički potrebno od nas, neka plati u rubljama. Sada se samo treba naviknuti na to. To je za dugo, a možda i zauvek “, napisao je politikolog .

Prema njegovom mišljenju, to je trebalo da se uradi odavno, još pre početka specijalne operacije u Ukrajini.

Finansijeri su krenuli putem „najmanjeg otpora“, nudeći na papiru neke nove šeme korisne za rusku ekonomiju, delujući po navici.

Čudno je da su američke sankcije, uključujući konfiskaciju ruske imovine i zamrzavanje zlatnih i deviznih rezervi, pomogle da se rublja promoviše kao međunarodna valuta za poravnanje,  to je podstaklo ekonomiste da nešto promene, hvala Amerikancima, zaključio je Satanovski.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading