HTELI-NE HTELI, POLJACI KUPUJU RUSKI GAS Odbili nove uslove plaćanja, ali uzalud - kupuju od Rusa a da to i ne znaju
epa/ROMAN PILIPEY

"Ove nedelje Poljska je odbila da plaća ruski gas po novim uslovima, u rubljama. Na sav glas je objavljeno da im ruski gas više nije potreban i da ga više neće kupovati. Ali u stvari, Poljska nastavlja da kupuje ruski gas nakon što je direktna isporuka zaustavljena. Sada kupuje gas od Nemačke, a vraća se u Poljsku obrnutim tokom gasovoda Jamal-Evropa", rekao je zvanični predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov.

"Gasprom" je u sredu najavio potpuni prekid izvoza gasa u Poljsku pošto Varšava nije platila svoje gorivo u rubljama u skladu sa novim mehanizmom plaćanja koji je pokrenut ranije ovog meseca.

Prema "Gaspromu", snabdevanje se neće nastaviti sve dok Varšava ne ispuni nove uslove. Zaustavljene su i isporuke Bugarskoj, iz istog razloga. Poljska je u sredu petostruko podigla ponudu za reverzne isporuke gasa iz Nemačke, pokazali su podaci nemačkog operatera mreže za prenos gasa Gaskade.

Pre mesec dana, poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će njegova zemlja zabraniti sav uvoz ruskog gasa, nafte i uglja do kraja godine.

Njegov stav je u sredu ponovio opunomoćenik poljske vlade za stratešku energetsku infrastrukturu Pjotr Naimski, koji je rekao da Varšava više ne namerava da kupuje gas od ruskih kompanija.

Istovremeno, poljski premijer je pokušao da uveri svoju zemlju da će gas nastaviti da dotiče do poljskih domaćinstava.

„Učinićemo sve da ljudi mogu da greju svoje domove i kuvaju obroke“, rekao je Moravjecki u sredu, nakon što je Gasprom 'zatvorio slavinu'. EU je ovaj potez Gazproma označila kao „ucenu“.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova i administracije Poljske Pavle Šefernaker saopštio je u četvrtak da je nekoliko desetina opština ostalo bez gasa zbog sankcija koje je Varšava uvela ruskom energetskom gigantu Novateku.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Lucky

29.04.2022 14:21

Zapadnjaci se sprdaju s njihivom inteligencijom a ovi se bas trude da dokazu kako je zapad u pravu!!!!

Srb

29.04.2022 21:50

Putin im je davno rekao: "nama svet bez Rusije ne treba". Jasno, glasno i precizno. U prevodu: ako uništite Rusiju, mi ćemo uništiti svet. Pa ko voli, nek izvoli.