POLJSKA U ČUDU BEZ GASA Predsednik Duda: Preduzećemo pravne korake zbog odluke Gasprom-a
Foto: Shutterstock

„Osnovni pravni principi su prekršeni, biće preduzeti odgovarajući pravni koraci i zatražena adekvatna kompenzacija od Gasproma za kršenje odredbi ugovora", kazao je Duda tokom posete Pragu, prenosi Rojters.

Češki premijer Petr Fiala rekao je da njegova zemlja nije imala nikakve signale ili informacije da će joj isporuka gasa biti prekinuta, ali da mora biti spremna na sve scenarije.


Češka inače gotovo potpuno zavisi od Rusije u pogledu gasa.

Slovački ministar ekonomije Ričard Sulik izjavio je da se ta zemlja ne suočava sa neposrednim rizikom od prekida isporuke ruskog gasa ili nafte.

Kako navodi Rojters, Rusija namiruje oko 85 odsto potražnje Slovačke za gasom.
POLJSKA U ČUDU BEZ GASA Predsednik Duda: Preduzećemo pravne korake zbog odluke Gasprom-a

Alo

 

 

Rusija će prekinuti isporuku gasa i ostalim kupcima koji ne budu plaćali u rubljama, saopšteno je.

Ruski energetski gigant „Gasprom“ saopštio je ranije danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer energent nisu platili u rubljama

- „Gasprom eksport“ je obavestio „Bulgargaz“ i „PGNiG“ o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom - saopštio je "Gasprom".

Dodaje se da „Gasprom eksport“ nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će „u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenila je da Rusija pokušava da uceni Evropu nakon prekidom snabdevanja gasom Poljskoj i Bugarskoj.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je oštro reagovao i taj postupak ruskih vlasti okarakterisao kao osvetu zbog novih sankcija koje je Poljska uvela Rusiji.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je demantovao glasine o pristanku na plaćanje u rubljama.

"Austrija če i dalje plaćati isporuke gasa iz Rusije u evrima. Austrija se do tačke i zareza drži zajednički dogovorenih sankcija EU", napisao je on na Tviteru.

Upozorenje Rusije da prekida isporuku gasa Bugarskoj zbog zahteva da se promeni šema plaćanja predstavlja teško kršenje postojećeg ugovora i predstavlja ucenu, rekao je bugarski premijer Kiril Petkov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas optužbe da Moskva koristi snabdevanje prirodnim gasom kao sredstvo ucene, a nakon što je ruski energetski gigant Gasprom zaustavio izvoz gasa u Poljsku i Bugarsku.

Peskov je poručio da je Rusija ostala pouzdan snabdevač svojih potrošača energetskim resursima i da se ne bavi ucenama, prenosi agencija Rojters.

Takođe, Peskov nije isključio mogućnost da se i drugim zemljama, osim Poljske i Bugarske, zaustavi izvoz gasa ukoliko ga ne budu plaćale u rubljama.

On je novinarima preneo da će se na potrošače koji odbiju da plate ruski gas u roku po novom sistemu primeniti ukaz predsednika Vladimira Putina, piše agencija TAS S.


Portparol Kremlja je odbio da kaže koliko je zemalja pristalo da pređe na plaćanje gasa u rubljama u skladu sa dekretom koji je prošlog meseca izdao predsednik Vladimir Putin.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading