POSLALI SU UKRAJINI S-300 Ovoj NATO državi u zamenu sada stiže američki MONSTRUM od oružja
Foto: Youtube/Printscreen

"Po mom naređenju i na poziv Slovačke, američka evropska komanda će premestiti jedan raketni sistem Patriot, kojim upravljaju pripadnici američke vojske, u Slovačku.

Dužina njihovog raspoređivanja još nije određena, jer nastavljamo da se konsultujemo sa slovačkom vladom o trajnijim rešenjima za protivvazdušnu odbranu", saopštio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin u petak.

Američka protivvazdušna baterija Patriot sa sedištem u Nemačkoj raspoređena je u Poljsku za ovu svrhu, a taj sistem će se uskoro preseliti iz Poljske u Slovačku kako bi zamenio S-300, pojasnio je visoki zvaničnik američke odbrane za američku televiziju.

O takvom aranžmanu se govori od prošlog meseca, kada je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ rekao da je njegova zemlja spremna da Ukrajini isporuči svoj S-300, koji datira iz sovjetske ere, pod uslovom da se slovačka protivvazdušna odbrana odmah popuni.

Nakon ponovljenih molbi Ukrajine za pomoć u odbrani od ruskih vazdušnih udara, Slovačka je donirala svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300 Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od ruske agresije, izjavio je juče slovački premijer Eduard Heger.

Slovačka vojska je ranije saopštila da ima oko 45 projektila za svoj sistem S-300, navodi "ABC".

Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Cole5

09.04.2022 15:00

Hezbolah zna kakaz je to monstrum, toliko mocan da lici na svacarski sir...