CENA GASA NE PRESTAJE DA RASTE Dostignut istorijski maksimum od 3.600 dolara!
EPA/SERGEY DOLZHENKO

Fjučersi gasa u Evropi ponovo su na istorijskom maksimumu, rastu za više od 50 odsto i već premašuju 3.500 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci londonske berze „ICE“.

Naime, vrednost aprilskih fjučersa prema indeksu najlikvidnijeg TTF čvorišta na početku berze dostigla je 2366, 8 dolara za hiljadu kubnih metara i već u prvim minutima zabeležila je stabilan rast. Trenutno cenovni maksimum iznosi 3.325 dolara, što je za 53,2 odsto više od cene zabeležene u petak — 2.170,2 dollara.

Evropsko tržište gasa već nekoliko meseci pokazuje snažnu volatilnost. U proleće prošle godine cene su fluktuirale na nivou od 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara, do kraja avgusta su porasle na 600 dolara, u oktobru su prvi put premašile hiljadu, a u decembru - dve hiljade. Cene su nakon toga ostale uglavnom konstantno visoke, što nije zabeleženo u čitavoj istoriji rada gasnih čvorišta u Evropi.

Stručnjaci su ovo objašnjavali niskim nivoom popunjenosti evropskih podzemnih skladišta, ograničenom ponudom od strane glavnih dostavljača, kao i visokom potražnjom za tečnim prirodnim gasom u Aziji.

Početkom februara fjučersi su naglo porasli, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 21. februara potpisao ukaze o priznanju suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, a 24. februara Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju protiv Ukrajine. Rast berzanskih kotacija za gas registruje se usled toga što su SAD, EU, Velika Britanija, kao i niz drugih država uvele sankcije određenom broju pravnih i fizičkih lica iz Rusije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading