VRTOGLAVO RASTE BROJ SLUČAJEVA Ovaj grad u Bosni i Hercegovini uveo je novčane kazne za nasilje na internetu!
Alo! Ilustracija /J.V.

Gradsko veće Bihaća donelo je izmene Odluke o javnom redu i miru na osnovu koje su predviđene sankcije za slučajeve nasilja na internetu, a njime su propisane i novčane kazne koje se kreću u rasponu od 300 do 500 maraka.

"Takva vrsta verbalnog nasilja koja se odvija putem telekomunikacije, pisanjem uvredljivih sadržaja, ukoliko se dokaže ko je počinilac takvog dela, sankcionisaće se prekršajno pred nadležnim sudom. U posljednje vreme raste broj ovakvih slučajeva, posebno na društvenim mrežama, a veliki broj počinilaca, ali i žrtava su maloletna lica. Deca pristupaju internetu s različitih uređaja i mahom nisu svesna opasnosti nasilja u virtuelnom svetu", kaže Adnan Beganović, portparol MUP-a USK.

Slučajeve cyberbullyinga, kako se naziva nasilje na internetu, beleže i u socijalnim ustanovama, gde kažu kako ono može ostaviti duboke i trajne posledice na žrtve.

"Veliki broj roditelja nije upućen u ovu problematiku ili joj ne pridaje dovoljnu pažnju, prenose Nezavisne novine, a sve može biti bolno i kobno, pa čak rezultirati i najgorim ishodom", kaže Sabina Alagić, vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad u Bihaću.

Zbog toga iz policije USK pozivaju roditelje da više pažnje obrate kada se radi u njihovoj deci, a građane da sve vrste ovakvog oblika nasilja prijave.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading