DODIK PORUČIO ZEMLJAMA EU Stanje u zemlji dovedeno do apsurda, BiH nije EKSPERIMENT!
EPA/ ANDREJ CUKIC

Stanje u BiH je, kaže Dodik, dovedeno do apsurda, jer država ne može da funkcioniše, ako je bilo koji od tri konstitutivna naroda potisnut.

"Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje BiH onako kako su to Bošnjaci zamislili. Oni bi da Hrvatima biraju predstavnike, a Srbima oduzimaju šume, zemljište i sva prava i još bi bi da im aplaudiramo", rekao je Dodik.

On je pozvao zemlje Evropske unije da prestane da BiH smatra eksperimentom.

“Pozivam zemlje EU da prestanu da nas smatraju eksperimentom. Za početak krenimo od Dejtonskog sporazuma. Pokušajmo da vidimo šta je u tom sporazumu što se može prilagoditi da bi BiH bila funkcionalna", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Upozorio je da će, ukoliko se ova kriza ne razreši, Republika Srpska krenuti ka izlazu i da u to niko ne treba da sumnja.

"To ne može niko da spreči, ni ovi što prete sankcijama. To više ne igra. Ovo je prostor na kojem živi Bošnjaci muslimani, Hrvati katolici, Srbi pravoslavcI. Uvek kada je međunarodna zajednica intervenisala to je bio razlog za nove sukobe", naveo je Dodik.

On je rekao da je bošnjačka strana pokrenula harangu jer nije imala odgovore na pitanja Republike Srpske o kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Oni žele da pribave sebi pravo da brane BiH, a mi mislimo da branimo i Republiku Srpsku i BiH, pozivajući se na slovo Dejtonskog sporazuma i slovo Ustava BiH", rekao je Dodik.

Istakao je da BiH mora normalizovati odnose sa Srbijom, Hrvatskom i drugim zemljama.

Ocenio je da su Bošnjaci umešani i u nepotrebne sukobe sa Mađarskom, kao i da "orkestrirano sa puno mržnje kreiraju priču da se ovde proteže ruski maligni uticaj, pokušavajući da pridobiju zapadne centre moći".

Istakao je da je OBA BiH stavljena pod potpunu kontrolu Bošnjaka.

Govoreći o pravosuđu na nivou BiH, Dodik je rekao da postojanje Suda i Tužilaštva BiH nije u skladu Ustavom i Dejtonskim sporazumom, te da su nastali nametanjem od visokog predstavnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading