CRNO IM SE PIŠE! Energetska kriza u Evropi se upravo pogoršala!
Foto: Youtube/Printscreen

Francuski EDF zaustavio je u četvrtak dve nuklearne elektrane nakon što je na jednoj pronašao kvar tokom rutinskog održavanja. Time je ukupan broj nuklearnih elektrana van rada trenutno iznosio četiri, što čini 13% trenutne raspoloživosti električne energije u Francuskoj, velikom izvozniku električne energije u susedne zemlje i u Velikoj Britaniji.

Nuklearna energija proizvodi većinu električne energije u Francuskoj. Francuska dobija više od 70% svoje ukupne električne energije iz proizvodnje nuklearne energije i glavni je izvoznik električne energije, uključujući i Veliku Britaniju.

Ispad u francuskim nuklearnim elektranama dolazi upravo kada su temperature u Evropi počele da padaju i usred tekuće krize prirodnog gasa sa gasom u skladištima na najnižim nivoima u poslednjoj deceniji.

Bez dela francuskog izvoza električne energije, neke zemlje u severozapadnoj Evropi mogle bi da vide ograničeno snabdevanje električnom energijom.

Ako bi zima bila hladnija nego inače, to ne bi značilo olakšanje u vrtoglavim cenama struje i računima za energiju za potrošače. Ovo bi takođe moglo povećati mogućnost restrikcija, napominje Blumberg.

„Sada bi bilo potrebno samo 2-3 stepena Celzijusa ispod sezonske normale da se upadne u nevolje“, rekao je za Blumberg Emerik de Vigan, izvršni direktor kompanije za analizu energije COR-e.

Nakon što su Francuska zaustavila neke od svojih nuklearnih elektrana, evropske cene električne energije su u četvrtak skočile na rekordne vrednosti.

Ispadi u nuklearnim elektranama u Francuskoj dolaze u najgorem mogućem trenutku za snabdevanje Evrope energijom, s obzirom na to da bi hladna zima mogla da iscrpi njene zalihe prirodnog gasa i da nemački regulator mreže koji preispituje sertifikaciju Severnog toka 2 predvođenog Rusijom. gasovod je u četvrtak saopštio da neće doneti odluku pre jula 2022. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading