Lider Albanske alternative: Nuđeno nam je da zamenimo Abazovića u Vladi Crne Gore
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Ðeljošaj je to rekao juče nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji manjinskih, bošnjačkih i albanskih stranaka sa dvema strankama vladajuće većine i Civisom.

"Nuđena su nam brda i doline. Razumeli smo kontekst da je to bio poziv kako bi manjinski poslanici bili zamena za URA. Mi imamo naš koncept i sebe ne vidimo kao zamenu za nikog, nego kao nekoga ko želi da sarađuje. Tako ćemo se i ubuduće ponašati", kazao je Ðelošaj i pojasnio da je iz te ponude stajala parlamentarna većina.

Analizirajući izjavu Ðeljošaja podgorički portal CdM piše da su dve teze jako značajne.

Prva je, piše portal, da je, neko iz parlamentarne većine želeo da promeni izbornu volju grđana iskazanu na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima tako što bi, kako navode, GP URA Dritana Abazovića zamenio partijama manjinskih naroda.

"Izgleda da su premijer i deo većine posle 5. septembra (dan ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija) odlučili da igraju na sve ili ništa, u igri za opstanak prestola.

Druga teza koja se nameće, piše CdM, a sve zbog činjenice da se sve ovo dešava posle 5. septembra, jeste da se ovde radi o sukobu direktno na relaciji premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović, a nakon što je premijer želeo da smeni ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, a Abazović mu saopštio da će srušiti vladu ako premijer to učini.

Vodeći se onim što je rekao Ðeljošaj, ovaj pokušaj razigravanja sa manjinama trebalo je da rezultira jasnim epilogom - skloniti GP URA i Abazovića, a onda smeniti Sekulovića i Brđanina.

Portal konstatuje da je ovo bio mudar pokušaj premijera i dela većine koji se na kraju izjalovio i izrodio novu priču koja se vladi Krivokapića može vratiti kao politički bumerang.

"Nije URA dobila podršku građana da pravi koaliciju sa snagama ''srpskog sveta''. URA je dominantno dobila podršku suverenističkog biračkog tela koje jeste želelo promene, ali i koje svakodnevno iskazuje nezadovoljstvo činjenicom da je ta partija i dalje u koalicionoj vlasti sa nekim od negatora svega crnogorskog", piše CdM.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading