USPEO LOKDAUN U AUSTRIJI! Broj novozaraženih sa više od 14.000 pao na oko 400 dnevno
Tanjug/Ap

Lokdaun, ipak, nije okončan za sve, pošto će nevakcinisani ostati zaključani do daljeg. Takođe, od 1. februara u toj zemlji se uvodi obavezna vakcinacija za sve građane, i pored toga što se gotovo svakodnevno održavaju antivakserski protesti. Do sada je vakcinisano oko 65 odsto populacije, što je jedna od najnižih stopa u Evropi.

Iako je procenat vakcinisanih u Austriji među najnižima u odnosu na druge zapadnoevropske zemlje, mnogi Austrijanci su skeptični u vezi s vakcinama, a takve stavove ohrabruje desničarska Partija slobode (FP), treća najveća u parlamentu, čiji je lider Herbert Kikl pozvao na proteste u subotu zajedno sa nizom drugih grupa.

Nijedna zemlja nije doživela tako oštar pad broja zaraženih kao Austrija, napominje „Volstrit džornal”.

Inače, SZO je upozorila da se omikron soj širi neviđenom brzinom, te da su slučajevi zabeleženi već u 77 zemalja, ali da je verovatno prisutan i u drugim zemljama gde još nije otkriven.

U SAD umrlo 800.000 ljudi

U SAD je od početka pandemije kovida 19 umrlo više od 800.000 ljudi, zvanični su podaci Univerziteta Džons Hopkins. Ovaj broj je veći od broja stanovnika nekih američkih država, poput Severne Dakote ili Aljaske. Oko 450.000 smrtnih slučajeva bilo je u 2021. godini, uprkos tome što su veoma efikasne vakcine bile odobrene već u decembru 2020. Većina preminulih je nevakcinisana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading