BIO JE I RED Austrijske vlasti konačno odlučile da reaguju: Nema više ustaškog pira u Blajburgu
EPA/Christian Bruna

 

Austrijska državna televizija ORF je u neuobičajeno oštrom tonu izvestila o tome da je „ustaški susret u Blajburgu zauvek istorija“, kao i da će vlada proglasiti zabranu posle mnogih godina kritika.

- Taj skup je uvek najavljivan kao crkveni događaj, dok se u stvarnosti radilo o susretu starih i novih nacista koji su se okupljali da slave fašistički ustaški režim - kaže se u izveštaju ORF.

Austrijskim gledaocima se objašnjava „da se na godišnja okupljanja dolazilo sa fašističkim simbolima na zastavama i majicama, okupljalo se na hiljade desnih ekstremista, s njima zajedno izmešani pripadnici hrvatske crkve i države“.

„Veliki deo žrtava pobijenih u masakru 1945. su bili ustaški vojnici. Fašističko-teroristička ustaška država bila je na strani Hitlera, držala je

koncentracione logore. Na skupu u Blajburgu su zločini ustaša slavljeni ili prećutkivani“, dodaje ORF.

Prošle godine nakon odluke parlamenta, za koju su glasale sve stranke osim Slobodarske, ministarstvo unutrašnjih poslova je ovlastilo grupu specijalista za istorijsku i pravnu procenu hrvatskog skupa u Blajburgu. Rezultat njihove procene je da hrvatska komemoracija u Blajburgu krši austrijski zakon kojim se zabranjuje nacističko delovanje i propaganda.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading