SKANDAL Britanska kraljevska porodica zapretila bojkotom moćnom Bi-Bi-Siju: Elizabeta Druga je veoma uznemirena
EPA

Posvađani prinčevi Vilijam i Hari ujedinili su se i zajednički zapretili da će bojkotovati mrežu, ukoliko šefovi ne odustanu od emitovanja pomenutog dokumentarca. Bakingemska palata je besna što je mreža odbila uvid u film pre nego što se emituje na kanalu Bi-Bi-Si 2, a saradnja na svim budućim projektima će biti zaustavljena, u slučaju da pres služba kraljevske porodice ne dobije željeni odgovor.

Izvor iz krugova porodice rekao je medijima da je dokumentarni film „zafrkancija“, koja je uznemirila 95-ogodišnju kraljicu Elizabetu. Film je potpisao Amol Rajan,  samoproglašeni republikanac koji je britansku Monarhiju opisao kao „apsurdnu“.

 

Urednici Bi-Bi-Sija kažu da će dvodelni program obezbediti „kontekst“ Vilijamovog i Harijevog odnosa sa medijima. Dok insajderi iz Palate ističu da će procena biti doneta kada film bude emitovan, upućeni veruju da je tema dokumentarca rat koji su braća Vilijam i Hari vodili preko svojih savetnika i pres sekretara.

Takav potez označio bi kraj duge veze između kraljevske porodice i BBC-a, koji je ove godine prikazivao počast preminulom princu Filipu i emitovao „Earthshot“, petodelnu seriju o klimatskim promenama koju je predstavio princ Vilijam.

Međutim, ova bliska veza je već godinama na iskušenju: Bi-Bi-Si je 2007. godine bio primoran da se izvini kraljici nakon što je priznao da ju je „pogrešno predstavio”, nagoveštavajući da je pobegla sa nekog fotografisanja.

Sadašnja sporna tema – dokumentarac o ratu saopštenjima i odnosu dva brata – ne znači napad na članove kraljevske porodice, smatra obavešteni izvor iz Palate.

- Ne možete snimiti dokumentarac o kraljevskom novinarstvu bez pominjanja brifinga. Ne upire se prstom ni u jednu osobu – rekao je za londonski „Dejli Mejl“ izvor upućen u dešavanja u Bakingemskoj palati.

Prva epizoda koja traje sat vremena pokriva godine nakon kraljičinog dijamantskog jubileja 2012. godine „i pozitivne reakcije medija na pojavu nove generacije kraljevskih porodica“, sve do venčanja Harija i Megan 2018. godine.

- Film govori o tome kako funkcioniše kraljevsko novinarstvo i uključuje niz novinara iz radiodifuzne i novinske industrije - objasnio je portparol Bi-Bi-Sija.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading