SEDNICA SAVETNA BEZBEDNOSTI DANAS O SITUACIJI U BIH Šta su sledeći koraci Rusije?
Tanjug

Nakon što je Veće za implementaciju mira (PIC) u maju ove godine donelo odluku o imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika bez podrške Ruske Federacije smatralo se da će Rusija blokirati produženje misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Naredni koraci ruske diplomatije išli su u smeru da oslabe uticaj i legitimitet Šmita, pa je 22. jula Rusija predložila rezoluciju kojom je pokušala u Savetu bezbednosti da ograniče mandat Šmitu do 31. jula 2022. godine, odnosno stvoriti dojam da odluka Upravnog odbora PIC-a nema legitimitet.

Ipak, ruska rezolucija je tada odbijena, a američki predstavnik u Savetu bezbednosti Ričard Mils je kazao da je Šmit imenovan i da Savet bezbednosti ne odlučuje o tome, već PIC.

"Sve članice UO su prihvatile imenovanje Šmita, osim Rusije. Odluke Upravnog odbora ne moraju biti jednoglasne. Šmit će preuzeti dužnost 1. augusta i Savet bezbednosti UN-a nema ulogu u njegovom imenovanju", rekao je Mils tom prilikom.

Nakon svih tih dešavanja bilo je potpuno jasno da nijedna rezolucija Saveta bezbednosi o bilo kojem pitanju vezanom za Bosnu i Hercegovinu neće spomenuti visokog predstavnika niti OHR.

Postoji jasna razlika u shvatanju pozicije Šmita. Rusija i Kina ne prihvataju njegov legitimitet, a preostale tri stalne članice Velika Britanija, SAD i Francuska prihvataju.Danas će Savet bezbednosti odlučivati o produženju mandata EUFOR-a u BiH te s tim u vezi rezolucija ne definiše ulogu OHR-a i visokog predstavnika osim ako to eksplicitno ne naglasi, jer ona je već definisana. S tim u vezi (ne)spominjanje visokog predstavnika, što je bilo sasvim očekivano s obzirom na već spomenute suprotnosti u shvatanju velikih sila, ne poništava ranije rezolucije na osnovu kojih Kristijan Šmit ima mandat.

Međutim, u javnosti se stvorio utisak (ne)svesnim porukama i dela političkih aktera da ovo predstavlja poraz OHR-a i potpuni gubitak legitimiteta, time samo jačajući poziciju Milorada Dodika koji već mesecima tvrdi da Šmit nema legitimitet.

U istoj rezoluciji ne spominje se ni PIC, a u prethodnim rezolucijama o produženju mandata EUFOR-u jeste.

Da li to znači da PIC više neće imati mandat, ako već po ovoj logici OHR i visoki predstavnik nemaju legitimitet?

Ako PIC ne postoji, Rusija bi danas trebalo da napusti spomenuto telo. Ako rezolucija o produženju mandata EUFOR-a definiše ulogu visokog predstavnika, to bi značilo da se on svake godine potvrđuje na Savetu bezbednosti, što je potpuno pogrešno tumačenje.

Dodik: Logično

Za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika odluka Saveta bezbednosti da se Kristijan Šmit, visoki predstavnik kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, neće obratiti u SB UN nije iznenađenje, već se, kako kaže, moglo predvideti zbog činjenice da Rusija i Kina nisu glasale za imenovanje visokog predstavnika u BiH.

"Bilo je za očekivati da na narednim sesijama nema visokog predstavnika, niti izveštaja. Ali neki se ponašaju nelogično i misle da sada treba da na razmatranje SB UN stave visokog predstavnika i da podnese neki izmišljeni izveštaj koji vrvi od neistina", rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

SEDNICA SAVETNA BEZBEDNOSTI DANAS O SITUACIJI U BIH Šta su sledeći koraci Rusije?

EPA

 

Dodik tvrdi da su Šmitov izveštaj, kako kaže, "napisali muslimani u Sarajevu i Obaveštajna služba", a da ga je Šmit samo potpisao.

Savet bezbednosti UN usaglasio je sinoć tekst Rezolucije koja Šmitu ne odobrava obraćanje, niti će OHR biti pomenut po pitanju produženja mandata EUFOR-u u BiH.

Džaferović: Nisam iznenađen

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović takođe nije iznenađen usaglašenom rezolucijom SB UN, kojom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu nije dozvoljeno obraćanje i dodaje da "nema tu ništa novo".

"Koliko ja vidim u ovom trenutku, kada je u pitanju usaglašenost stavova vezano za rezoluciju Saveta bezbednosti, biće produžen mandat snagama EUFOR-a u BiH i to je glavna stvar", rekao je Džaferović, koji boravi na ekonomskom forumu u Azerbejdžanu.

Prema njegovim rečima, OHR ostaje u svom kapacitetu, ostaje sa, kako kaže, "bonskim ovlaštenjima", sa svim onim mehanizmima koji su propisani odgovarajućim rezolucijama SB UN.

SEDNICA SAVETNA BEZBEDNOSTI DANAS O SITUACIJI U BIH Šta su sledeći koraci Rusije?

Foto: Youtube/Printscreen

 

"Ono što je novina kod usvajanja ove rezolucije, ako bude usvojena kako danas stvari stoje da neće u rezoluciji će biti pomenut OHR kao što je to bilo svih dosadašnjih godina kada se produžavao mandat EUFOR-a", rekao je Džaferović, preneo je sarajevski portal Klix.

On kaže da "ono što se događa u Savetu bezbednosti je u stvari ono što mi proživljavamo u BiH proteklih 10–15 godina, jer mi nismo imali proteklih desetak godina nikakvih ozbiljnijih intervencija visokog predstavnika osim one kada je u pitanju zakon o zabrani negiranja genocida".

"OHR postoji u BiH, postojaće i u budućnosti, ali je očigledno da i ova rezolucija oslikava ono stanje delotvornosti OHR-a kakvo je bilo proteklih desetak godina. Za mene, a i po međunarodnim dokumentima, OHR je potpuno legalan, legitiman i tu nema dileme...", rekao je Džaferović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading