Ministar Selaković posle razgovora sa Cvijanovićem: Nametnute odluke ne donose dobro
EPA/ KAY NIETFELD

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ocenio je da današnja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka - vezana za zabranu i kažnjavanje negiranja genocida - ne može nikome doneti ništa dobro, kao ni bilo koji drugi nametni stav, odluka ili zakon.

Incko, kome mandat ističe 1. avgusta, doneo je odluku da iskoristi takozvana bonska ovlašćenja i nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

"Naš stav vrlo je jasan - nametnute odluke, nametnuti stavovi u ovom slučaju nametnuti zakoni nikome ništa dobro nisu doneli, nisu doveli ni do kakvog prosepriteta", rekao je Selaković nakon sastanka sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović koja ga je, kako je rekao, informisala podrobno o svim detaljima odluke odlazećeg visokog predstavnika iz Sarajeva.

"Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stablnosti, za jačanje mira i stabilnosti u čitavom regionu bez kojih nema prospertiteta nikakve vrsrte, i u ovoj nametnutoj odluci imamo baš stav kakav sam naveo", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Selaković je rekao da želi da veruje da će stabilnost moći da se očuva."Ali je veliko pitanje šta će se u buduhcnosti dešavati", dodao je.

Iz Kancelarije visokog predstavnika je saopšteno da Zakon koji sledi i koji čini sastavni deo ove odluke stupa na snagu odmah, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupstina BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dopuna i bez dodatnih uslova.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading