barselona, pobuna
printscreen twitter
barselona, pobuna

printscreen twitter

barselona, pobuna, Foto: printscreen twitter

* Međunarodni aerodrom u Barseloni je i dalje pod blokadom katalonskih separatista

* Prema poslednjim informacijama otkazano je 67 letova, a ta cifra će biti mnogo veća

*  U okršaju sa španskom policijom povređeno je 13 osoba

Na aerodromu Prat u Barseloni danas je otkazano 67 predviđenih letova, a taj broj bi mogao da poraste s obirom na to da demonstranti i dalje blokiraju aerodrom, nezadovoljni osuđujom presudom organizatorima referenduma za nezavisnost Katalonije, saopštioje operater španskih aerodroma AENA.

Demonstranti zauzeli aerodromski terminal! Policija pendrečila kog je stigla! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/El Pais/RTS/A.M. DATUM I VREME: 14.10.2019. 21:08 - 14.10.2019. 21:52 Traže novi referendum barselona, pobuna, Foto: printscreen twitter * Katalonski separatisti nezadovoljni presudama političkim liderima izašli su na ulicu * Građani blokirali ulice, a neki su pokušali da zauzmu i aerodrom * Na aerodromskom terminalu došlo je do okršaja sa španskom policijom Stotine studenata i javnih službenika okupilo se na protestima u Barseloni, ali i u drugim katalonskim gradovima posle izricanja zatvorskih kazni separatističkim liderima te španske pokrajine.

 

Na aerodromu je intervenisala policja, koja je pendreciima rasterivala demonstrante, pokušavajući da ih spreči da uđu u unutrašnjost aerodroma, a bačena je i dimna bomba, prenosi Hina.

Tokom masovnih protesta koji su danas održani širom Katalonije, trinaest osoba zatražilo je lekarsku pomoć, od kojih deset na aerodromu Prat, saopštila je lokalna hitna pomoć.

 

Nitko nije teže povređen, ali su dve osobe prevezene sa aerodroma u bolnički centar.

Dve osobe su privedene, izvestila je španska javna televizija TVE.

Protesti su izbili pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog pobune i korišćenja javnog novca za organizaciju referenduma o nezavisnosti 2017. koji je zabranio Ustavni sud i posledičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

Troje zvaničnika je osuđeno na zabranu obavljanja javnih funkcija i novčane kazne.

BONUS VIDEO: Tuča ispred galerije "Progres"