Vražji kamen nadomak Trgovišta
Youtube Printskrin
Vražji kamen nadomak Trgovišta

Youtube Printskrin

Vražji kamen nadomak Trgovišta, Foto: Youtube Printskrin

Mnogo je legendi o nastanku Vražjeg kamena, stenovitih kupola i misterioznoj izgradnji pravoslavne svetinje uz granicu sa Bugarskom i Makedonijom. Crkvu na ivici ponora zaobilaze budući bračni parovi i roditelji, koji na Vražjem kamenu ne krste decu zbog verovanja da je ukleta.

- Davno su se zavoleli momak jedinac iz najbogatije kuće u Donjoj Trnici i siromašna lepotica. Uprkos protivljenju roditelja, mladenci su se venčali u crkvi Presvete Bogorodice. Posle izlaska iz crkvene porte, mladenci su po običaju uzjahali okićene konje. Uplašen od vike svatova i svirke muzikanata, mladoženjin vranac pojurio je prema provaliji. Stropoštao se sa mladoženjom u ambis. Mlada je potrčala prema litici i skočila za mladoženjom. Veselje se pretvorilo u veliku žalost. Veruje se da je crkva zbog pogibije mladenaca ukleta, navodi Zorica Stošić iz Radovnice kod Trgovišta.

Srednjevekovnu bogomolju, podignutu na kupastoj steni visokoj 60 metara i staroj više od 100 miliona leta, vekovima pohode nerotkinje iz Grčke, Makedonije, Bugarske, Srbije i zemalja bivše Juge, zbog narodnog ubeđenja da Bogorodica leči neplodnost.

Crkva na vražjoj steni, na ivici provalije, vekovima je poželjna ženama na Balkanu koje su zbog steriliteta godinama čekale na porod.

- Jedva sam ubedila muža da iz Subotice odemo do crkve, nadomak prilično udaljenog Trgovišta. Decu nismo imali 15 godina. Zapalila sam sveću, pomolila se svevišnjem i sa mužem kolima vratila kući. Posrećilo nam se: Mikloš ima 25, a Eržika 23 godine. Jednom godišnje odlazim u bogomolju u Donjoj Trnici kod Trgovišta, napisala je u crkvenoj knjizi zahvalnosti Eržebet Silađi iz Subotice.

Posrećilo se na Vražjem kamenu Zagorki Petkovoj iz bugarskog grada Vidina,Vioreli Munteanu iz rumunskog Turnu Severina, Marini Bogdanovskoj iz Kumanova, Kseniji Obradović iz Podgorice, Vinki Kramarić iz Splita, Nevzeti Alajbegović iz Tuzle i drugim ženama.

U Epahiji vranjskoj ističu da je crkva na mestu Prosečnik u klisuri Pčinje kod Donje Trnice krajem 14. veka, uz blagoslov cara Dušana, izgradio njegov zet, srpski vlastelin Dejan Marković.

- Vražja stena je prirodni fenomen. Čudo prirode, nastalo erozijom stena. Plahovita Pčinja davno je presekla stenu i izvajala desetak velikih kameih stubova. Između 50 i 60 metara visoke su tri kamene kupe. Na jednoj od tih piramida nalazi se crkva Presvete Bogorodice, do koje se dolazi strmom kozjom stazom, priča penzioner iz Trgovišta Vojin Petrović.

 

Komentari (1)

Daki

20.06.2018 19:41

Bezumnici šta pišu Ukleta, gde može crkva da bude ukleta. Nego je napisano “poštuj roditelje svoje da bi te Bog blagoslovio na zemlji i da bi duže poziveo.” Nisu poslušali svoje roditelje i to je kazna bozijia. Veliki je greh kad nemaš blagoslov od roditelja. Eto ja se izvinjavam kad mora najveći grešnik da vam kaže istinu