Alo! u Turskoj
Ivana Stevanović, LadyMrva
Alo! u Turskoj

Ivana Stevanović, LadyMrva

Alo! u Turskoj, Foto: Ivana Stevanović, LadyMrva

Zemlja prelepa, ljudi gostoljubivi, palme, drveće i cveće su gde god se okrenete, a kada ugledate more, znaćete da ste došli na pravo mesto - bar u mom srcu nije bilo dvojbe.

 

Od trenutka kada sam sletela u Antaliju i krenula ka Kemeru, zaštićena moćnim Taurusom, shvatila sam da bih ovde mogla da ostanem zauvek. Luksuzni hoteli načičkani su uz obalu, kristalno more istog sekunda opije. Sa terase hotela dugo sam gledala u tirkiznu vodu, a kada je sivilo isteklo iz mene, krenula sam u razgledanje rizorta - iako bi ostanak na terasi bio bolji izbor za moju liniju. Iskreno, nisam ni stigla do mora, izgubila sam se u čaroliji ukusa slaniša, slatkiša i voćki koji su čekali u restoranu, a konobari su čaše punili pitkim belim vinom, i tako do kasno u noć.

 

Da li ste i vi adrenalin-zavisnik?

Ljubitelji zabave trebalo bi da odu i u akva-park „The Land of Legends“. Jurcanje niz tobogane i vožnja na najvećem rolerkosteru probudiće pravo dete u vama. Očaraće vas i šou sa delfinima i morskim lavovima. A ako vam to nije po volji, uvek možete da idete na rafting, pecanje ili šetnje na Taurusu.

Ljuta na sebe što nisam proverila da li je more još slano, već u sedam ujutru sam se stuštila na plažu. Pored mene ajran, đevrek i prava turska kafa. Milina! Prvi ulaz u vodu bio je problematičan, ali čim je stomak zapljusnuo talas, bacila sam se u more bez namere da ikad više izađem, maj kao avgust - voda topla kao bara.

Ipak, u misli mi se vraćaju nemiri koji su se u ovoj zemlji događali pre nekoliko godina. Da li sam zaista bezbedna ovde? Moj sagovornik Dušan Anastasov iz agencije „Big Blue“ tvrdi da nikakvog razloga za brigu nema.

- Incidenata je bilo u Ankari i Istanbulu, nikad u primorskoj regiji - tvrdi Dušan i dodaje da u turističkim mestima ima dosta provera na ulasku i izlasku iz grada.

Alo! u Turskoj

Ivana Stevanović, LadyMrva

Alo! u Turskoj, Foto: Ivana Stevanović, LadyMrva

- Ovde je policija u civilu među turistima, tako „tiho” kontrolišu bezbednost, a u hotele ne mogu da uđu oni koji nisu gosti. Ukoliko dođe do nekog problema, recimo sitne krađe ili svađe sa lokalnim stanovništvom, policija je uvek na strani turista, jer im je turizam veoma važan - umiruje me Dušan.

Brčkaju se i u maju i u oktobru

Antalija je grad sa više od 300 sunčanih dana u godini, te nije retkost da se bogovski iskupate sredinom i krajem maja, a pričaju i da oktobar zna da bude divan za uživanje.

Ako je tako, onda je vreme da osetim pravu čar Turske. Nakon degustacije ratluka otišla sam u hamam na remont. Ne umem, a i neću da vam prepričavam doživljaj, probajte. Nakon saune, parnog kupatila, ribanja, mackanja i masaže osećala sam se kao ponovo rođena, te sam sa ekipom krenula u obilazak Antalije, koju ne zovu džabe biserom Mediterana.

 

Šopingholičare i ljubitelje modernog zaseniće široki bulevari na kojima su načičkane radnje i tržni centri. Ukoliko u sebi gajite onaj mirniji, romantični duh, zađite u stari centar Kaleiči i uživajte u skitnji uskim ulicama i pogledu na stare kuće i cveće dok se u pozadini čuje predivna turska muzika. Obećavam da će vam pamet stati od predivnih haljina i krpica od najdivnijeg pamuka, zlatnih đinđuva, kožnih jakni, tašni i savršenih tepiha. Ukoliko nešto pazarite, obavezno se cenkajte. Turci to vole, a dragim ljudima iz Srbistana rado učine i daju nižu cenu.

 

Na vama je da li ćete dolmošem ili iznajmljenim automobilom da zujite dalje. Trebalo bi! Da padne bar jedan selfi kraj vodopada Duden, a potom uživajte gledajući reku kako sa litice vrtoglavo pada u Sredozemno more. Doživljaj začinite morskim plodovima i voćem, kojeg ima u izobilju, a ujutru se ponovo brčkajte i uživajte u brojnim aktivnostima koje vam hoteli duž obale pružaju. A onda, kad padne mrak, budite spremni za ludi noćni provod.

Alo! u Turskoj

Ivana Stevanović, LadyMrva

Alo! u Turskoj, Foto: Ivana Stevanović, LadyMrva

Ne zaboravite i na duge peščane plaže. One vas čekaju u Beleku, kojem čak ni poznavaoci istinskog luksuza neće moći da nađu zamerku.

Nismo našli samo od ptice mleko, mada bi verovatno doneli da smo tražili. Zato smo uživali u ceđenim sokovima, koktelima i vrhunskoj klopi, danonoćno. A da, i baklavama sa pistaćima. Kome se nije spavalo, obilazio je lude žurke, a neki su tražili smisao života uz živu sentiš muziku, gledajući talase koji miluju obalu.

Dok nas je mesec ispraćao na spavanje, obećala sam Antaliji samo jedno - da ćemo se opet videti.

Novčanik zaboravite

Većina hotela je na bazi „all inclusive“ koncepta, te ukoliko nećete da pazarite krpice i đinđuve, slobodno zaboravite na novčanik. Neće vam faliti ni sladoled, ni kafa, ni alkohol, ni dobra klopa. Svega ima u izobilju i niko vam ne broji zalogaje.

 

 

Komentari (2)

Sanja

03.06.2018 22:44

Bas tako. Turska je bez premca i novcanik vam ne treba kad uzmete all inclusive. Najlepse i najtoplije more, divni domacini i obilje hrane, kolaca, voca, pica....Bez konkurencije.

Milica

04.06.2018 08:24

@Sanja - Bas tako, a ne kao Grci, all inclusive, pa nista nije