Biblioteka
Rajko Ristić
Biblioteka

Rajko Ristić

Ilustracija, Foto: Rajko Ristić

Fjodoru Dostojevskom trebalo je manje od dve godine da napiše "Braću Karamazove", a zaboravnom čitaocu iz Kragujevca više od pet da je pročita i vrati. Još oko 1.100 korisnika prisvojilo je više od 2.000 knjiga koje su vlasništvo biblioteke. Studenti su najzaboravniji, a najtraženija je stručna literatura.

"Nekima je davno istekla članarina, a neki već dugo ne žive u Kragujevcu. Apelujemo na sve one koji su u prilici ili ako nisu sami u prilici, da nekoga angažuju da umesto njih vrati knjigu", kaže Anđela Ognjanović iz Narodne biblioteke "Vuk Karadžić".

Biblioteka "Vuk Karadžić" ima 12.000 članova, a samo prošle godine pozajmljeno je 106.000 knjiga, najviše u Srbiji. Ažurni su u uzimanju, a koliko su odgovorni kada treba da ih vrate?

"Pojedini iz određenih razloga ne vrate knjige na vreme. Navode razloge, a to su putovanja u inostranstvo ili određene bolesti", objašnjava Nikola Stanković iz Narodne biblioteke "Vuk Karadžić".

U riznici pisanog dara je 75.000 naslova, a mnoge nije moguće ponovo nabaviti. Zbog loših čitalačkih navika neke police su poluprazne. Zato će, od 1. septembra novčana nadoknada za nevraćene knjige iznositi dva dinara po danu.

Kako bi podstakla građane da vrate pozajmljene knjige, ova biblioteka pokrenula je akciju "Zaboravni čitaoci" i omogućila članovima da knjige, bez plaćanja nadoknade, vrate do 31. avgusta.

Komentari (1)

Сараџогла

29.07.2018 08:21

Ја држим реч и еве ти врћем књигу после ТРИДЕСЕТ година! ... Због тог спота не да смо ми чланови СНС црвенели да су нас ,,шутирали,, грађани! Књига у београдским библиотекама се држи 20 дана уз телефонски продужетак за још 20 дана.После тога држати књигу је срамота.Ретко ко зна да ми пензионери са 65 година живота стичемо бесплатно чланство до краја живота.Мене интересује само забавна литература: - вицеви,афоризми и кратке шаљиве приче.