Aleksis Cipras i Zoran Zaev
Tanjug/AP
Aleksis Cipras i Zoran Zaev

Tanjug/AP

Aleksis Cipras i Zoran Zaev, Foto: Tanjug/AP

Atina i Skoplje su, nakon dve i po decenije, postigli istorijski dogovor da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.

Makedonski premijer Zoran Zaev je izjavio da je država ponosna što je izabrala "rešenje koje ujedinjuje".

Aleksis Cipras i Zoran Zaev

Tanjug/AP

Aleksis Cipras i Zoran Zaev, Foto: Tanjug/AP

"Ponosni smo na ovaj naš dogovor. Ponosni smo zato što se ujedinjujemo oko rešenja spora koji nas je delio i što smo izabrali rešenje koje nas ujedinjuje. Potpisivanjem konačnog dogovora o rešenju pitanja imena i o strateškom partnerstvu naše dve zemlje - pomerili smo planine", rekao je Zaev.

Dodao je da je ovaj svečani čin "izraz posvećenosti pronalaženju rešenja koje je u interesu budućnosti i građana dve države".

"Naučili smo da treba da učimo iz istorije, a ne da je ponavljamo. Na temeljima prošlosti, gradimo budućnost", zaključio je makedonski premijer.

Cipras je rekao da na Prespanskom jezeru "počinjemo da pišemo novu srećnu pesmu". On je, u govoru, otkrio da je ljubitelj balkanske muzike.

"Došlo je vreme da opet pevamo srećne pesme na Balkanu, a danas se pravi prvi, smeli korak u ovom pravcu. Jednu takvu novu pesmu počinjemo da pišemo ovde u Prespi. Naš cilj jeste da ovu radosnu pesmu pevaju mnogo vekova mnoge buduće generacije, na našem i vašem jeziku, u našoj i vašoj zemlji, naš i vaš narod... Pesmu koja će slaviti mir", rekao je Cipras koji je susret u Prespi okarakterisao kao "istorijski sastanak".

"Danas se nalazimo ovde gledajući u oči istoriju naših naroda. Nalazimo se ovde i da bismo nas dvojica izvršili našu patriotsku dužnost", rekao je grčki premijer.

Današnji dogovor Cipras je ocenio kao patriotski i pozvao građane obe zemlje da ga prihvate bez predrasuda.

On je pomenuo i to da je prvi susret sa Zaevim imao pre šest meseci u snegom zavejanom Davosu gde je, po njegovim rečima, bilo mnogo hladno, "poput hladnoće koja je vladala u odnosima dve zemlje u prethodnih 25 godina".

Inače, makedonski premijer Zoran Zaev stigao je jutros zajedno sa vladinom delegacijom gliserom preko Prespanskog jezera na potpisivanje Sporazuma. Zaev je na Fejsbuk postavio "selfi" fotografiju iz plovila na kojoj se vide i drugi članovi makedonske vlade.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma, na poziv premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, prisustvuvala je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštila je evropska služba za spoljne poslove.

Delegacije predvode premijeri Zaev i Cipras koji će se obratiti, nakon čega će potpis na sporazum staviti ministri spoljnih poslova dve zemlje Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, zajedno sa međunarodnim posrednikom UN u pregovorima Metjuom Nimicom, navodi MIA.

 

Komentari (3)

Arhangel

17.06.2018 10:22

Gosn. Zaev posto prodavas Republika Makedonija. Sakam da ja kupam. Ne prasam za pari !

Mojsije

17.06.2018 12:42

JADNI SRBI...NA STA SU SPALI? DA O NJIHOVOJ ZEMLJI STAROJ SRBIJI DOGOVOR VODE NEKI GRCI I TIROV NAROD MAKEDONCI...SRBI SRAM VAS BILO...NAZIVATE PRIJATELJIMA ONE KOJI SU VAM PRISVOJILI ZEMLJU I OTELI SRPSKE MANASTIRE..

E

17.06.2018 15:00

@Mojsije - Ne tupi.