Vrtić u Đevđeliji
Printscreen
Vrtić u Đevđeliji

Printscreen

Vrtić u Đevđeliji, Foto: Printscreen

Julijanu Ortakovsku, probudio je jeziv plač dece koji je dopirao iz vrtića "Detska radost" u Đevđeliji, na jugu Makedonije, udaljenog dvadesetak metara od njene kuće u ulici Ilindenska.

Ovu mladu devojku još više je iznenadio i ražestio bezobrazan odnos vaspitačica koje su vikom i nedoličnim rečima upućenim mališanima: "kučko jedna, kravo..." pokušavale da "smire" dečicu.

Ogorčena njihovim ponašanjem ona je sa mobilnim telefonom snimila i na svom Fejsbuk profilu postavila video klip uz komentar:

- Ne znam koliko se sve ovo dobro čuje, ali evo šta se dešava iza leđa roditelja "vrlo iskusnih" zaposlenih u vrtiću. Plač dece trajao je dva sata, a umesto da ih smiri, obraćala im se sa ku*ko jedna, kravo, i sa kakvim još sve ne pogrdnim rečima... Nisam znala šta pre da uradim, da li da uđem i da je utepam. Srce mi se cepalo slušajući malu decu kako trpe takvu strašnu i bezobraznu torturu - napisala je Julijana Ortakovska i na socijalnim mrežama i makedonskim portalima izazvala lavinu komentara i osuda prema zaposlenim u vrtiću "Detska radost".

Ljudi su s pravom reagovali govoreći da ti je strah da pustiš dete u takav vrtić.

- To na sve liči, samo ne na vrtić - napisao je Vasil Gligorov, a Dženi Cepenkovska se zalaže da se takve osobe odmah isteraju s posla i da im se više nikada ne da šansa da se brinu o malim anđelima.

U sličnom tonu su bili i drugi brojni komentari, a neki su od institucija zahtevali da se uhapsi i strpa u zatvor nesavesna vaspitačica.

Odgovorni u vrtiću "Detska radost" u Đevđeliji ostali su nemi na prozivke javnosti, ali ne i u makedonskom Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, koji su odmah u vrtić poslali inspektore iz Odeljenja za nadzor i zaštitu dece.

- Ukoliko se potvrdi verodostojnost ovog događaja, svi odgovorni će odmah biti sakncionisani. Neće se tolerisati bilo kakvo neodgovarajuće ponašanje prema deci u vrtićima - saopštili su iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Komentari (3)

Dora

09.08.2018 09:23

Baš bih volela da čujem da na moje dete urla

enderlaptop

09.08.2018 14:56

@Dora - ako mislis na pozitivno:da i kad ti urla na dete nek ona umra u zatvoru a ovo "bas bih volela da cujem da na moje dete urla" negativno, idiote jedan a sto da dete ide kroz agoniju,vi svi mislite da su deca glupa i treba ih muciti recima,e vala ja bi vas U ZATVOR

Cvece je ukras baste,...

09.08.2018 09:56

Horor!!! Zavodjenje discipline kao u koncentracionom logoru! Deca nam od rodjenja zive pod stresom.Roditelji prezaposleni i uvek u trku,vaspitacice preopterecene i bez adekvatnih kontrola,ucitelji nezainteresovani,a svi zajedo nervozni.Statistika jos od pre nekoliko godina kaze da u Bg.vise od 30% dece predskolskog uzrasta ima cir ili stanje pred cir na zeludcu,od stresa.