Dunav, Beograd
Profimedia
Dunav, Beograd

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Oni su danas, na konferenciji o budućnosti regiona u bugarskom mestu Ruse, istakli da Dunavska strategija postoji već skoro sedam godina, a da proteklih godina potencijal Dunavske strategije nije iskorišćen.

Dunavska strategija nije ispunjena životom, kritikovao je Van der Belen.

„Nismo dovoljno povezani, ne koristimo uopšte potencijal Dunavske strategije“, naglasio je Radev.

Ocenio je da primena Dunavske strategije nije samo važna za ekonomski razvoj regiona, već i privredni rast EU, i zbog toga je jedan od prioriteta Bugarske.

Posebno sada, kada se Evropa zbog brojnih internih i eksternih problema nalazi na prekretnici, neophodno je da se osloni na svoje prednosti - jedinstvo i inovativne vizije za budućnost, rekao je Johanis.

Van der Belen je dodao da samostalno delovanje u Evropi enma nikakvog smisla, kao i da ponovno jačanje nacionalističkih snaga predstavlja jednu od najvećih opasnosti, te da ako se to ne stavi pod kontrolu može doći do „eksplozije EU“.

Komentari (2)

beli vrabac

04.05.2018 19:32

Šta priča ovaj Van den Belen papagajsku priču. Svi dobro znaju ko predstavlja opasnost za EU, a to su SAD!

slađa

04.05.2018 21:27

Dunavska strategija je potrebna svima u smislu udruživanja na drugačijim osnovama. To nije projekat kome treba dodavati veštački mnogo materijala i smisla. Dunav je realan, a on je okosnica čitave te ideje povezivanja i oživljavanja regija. Države više istražuju kosmos i nove tehnologije, umesto da ekonomski i politički iskoriste postojanje prirodnog resursa koji vezuje veoma pozitivne snage i energije.